Mesić: Ne radim svoj posao zbog rejtinga, nego na korist građana i države

Mesić: Ne radim svoj posao zbog rejtinga, nego na korist građana i države
HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić, komentirajući danas rezultate anketa koje pokazuju pad njegove popularnosti nakon isprike u Beogradu, rekao je da mu je obaveza raditi na korist hrvatskih građana i hrvatske države, bez obzira na rejting.

"Svoju ispriku nisam dimenzionirao u pogledu niti jedne nacije, niti za vremenski period", pojasnio je Mesić u izjavi novinarima prigodom današnjeg razgovora s građanima uz kavu u svom uredu.

"Rekao sam: Ispričavam se onima kojima su hrvatski građani učinili bol ili nanijeli štetu bilo kada i u bilo koje vrijeme", istaknuo je Mesić. Ustvrdio je da u politici ima polupismenih ljudi koji to ne razumiju i da su oni uglavnom nezadovoljni.

Upitan treba li nastaviti suradnju s MMF-om odgovorio je kako se on ne bi upuštao u takve procjene, no da smatra da svaki koristan prijedlog koji vodi aktiviranju hrvatskog gospodarstva treba prihvatiti bez obzira s koje strane dolazio. "Nama je bila korisna suradnja sa MMF-om, jer o njihovu stavu ovisi i stav Svjetske banke i bankarskih institucija. O budućoj suradnji Hrvatske s MMF-om trebaju odlučiti hrvatska Vlada i parlament", rekao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče vanjskog duga predsjednik Mesić drži da je on visok, ali da stanje još nije alarmantno ako se poduzmu potrebne mjere o kojima će se Vlada izjasniti. O tome sam jutros razgovarao i s voditeljem Misije MMF-a u Hrvatskoj Hansom Flickenschildom. Dug je sada drugačije strukturiran nego prije, jer je nastao zbog investiranja u razvoj i kapitalne infrastrukturne objekte, a ne u potrošnju, pojasnio je predsjednik Mesić.

U vezi s jučerašnjim posjetom pograničnim područjima Varaždinske županije rekao je da ga je organizirala lokalna samouprava, "a mladi HNS-a su se htjeli malo ubaciti, pa su se i oni angažirali kako bi se i njih čulo". Ustvrdio je da se u njegovom posjetu nije osjetila stranačka pripadnost. To je pouka i strankama da mogu doći na sve te skupove, jer gdje god sam bio bili su nazočni pripadnici, ne samo onih stranaka koje participiraju u vlasti, nego i oporbenih, kazao je Mesić. Dodao je da su u takvim općinama problemi isti bez obzira koja je kombinacija stranaka na vlasti, primjerice izgradnja infrastrukture i nezaposlenost.

Predsjednik je odgovarajući, na novinarski upit, potvrdio da su, nakon HNS-a, prijam kod njega zatražili i predstavnici još nekih manjih političkih stranaka. Dodao je kako su vrata njegova ureda otvorena za sve.

Upitan kako komentira podizanje kaznene prijave protiv Ivića Pašalića, Ivana Aralice i Ante Belje zbog sumnje u nezakonito poslovanje Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta, predsjednik Mesić je odgovorio: "Sad mi opet tjerate suze na oči ... vidite tugu u očima".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara