Mesić "ne zna ništa" o manjkavosti istrage kornateske tragedije

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić, upitan da komentira tvrdnje da je istraga o tragediji na Kornatu manjkava, odgovorio je kako "o tome ne zna ništa", ali kako zna da sud mora utvrditi istinu i da je sve pred pravosudnim tijelima.

Jučer je, podsjećamo, HTV objavio da, prema izvještaju MUP-a ipak nije obavljen detaljan očevid, te da sud traži sedam novih vještačenja. Između ostalog, traži se utvrđivanje dinamike smjera i brzine širenja vatre, kemijsko-toksikološko, sudsko medicinsko vještačenje koje bio trebalo dati odgovor kako to da su vatrogasci, iako su bili jedan blizu drugoga, zadobili posve različite opekline i na različitim dijelovima tijela.

Traži se i novo vještačenje vojnog helikoptera, ali i pregled MORH-ove dokumentacije iz koje bi trebalo biti vidljivo je li nakon nesreće helikopter MI-8 servisiran, što bi moglo navesti na sumnju na prikrivanje dokaza.

Budući da Šibenikom kruže priče da su vatrogasci zapravo stradali od granate zaostale iz neke vojne vježbe koja se u požaru aktivirala, sud je od MORH-a, kako je objavila televizija, zatražio i podatke o vojnim vježbama nedaleko od Kornata. Medijima je danas odjeknula vijest da je iz Ministarstva obrane rečeno kako na području Nacionalnog parka "Kornati" nije bilo vojne vježbe od 1995. godine.

Za danas je bilo najavljeno i svjedočenje člana zadarskoga GSS-a, Siniše Primožića koji je, kako tvrdi Državna uprava za spašavanje, rekao da su tijela trojice vatrogasaca bila premještena s Kornata.

Osim Primožića, sudska savjetnica šibenskoga Županijskog suda Silvija Maleš jutros je na zadarskome Županijskom sudu trebala saslušati još troje svjedoka. Nitko od njih se, međutim, nije pojavio na saslušanju.

Maro Mihočević, odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca, kazao je, kako je prenijela Radio Dalmacija, da mu nije jasno zašto se nisu odazvali, kada su pozivi svima poslani.

Primožić je, međutim, za Novi radio kazao kako mu poziv nije stigao, ponovno se osvrnuvši na svoju navodnu izjavu da su vojni specijalci tijela trojice preminulih vatrogasaca, kako stoji u zapisu iz Divulja, najprije odvezli, a zatim vratili. Primožić kaže kako nikad nije izjavio da su tijela bila pomaknuta.

Šesteročlani liječnički konzilij odlučio je danas da  Frane Lučić, jedini  preživjeli vatrogasac s Kornata, neće dati iskaz istražnom sucu Branku Iviću u nastavku istrage o požaru u kojemu je stradalo 12 njegovih kolega.

Kako je rečeno, njegovo opće fizičko stanje je zadovoljavajuće, no Lučić, koji djelomično zna za tragediju, boluje od PTSP-a, kazao je to danas Juroslav Nagatin.

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara