Mesić: Nova Vlada mora ispuniti HDZ-ova predizborna obećanja

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić rekao je danas, odgovarajući novinarima na pitanje što bi nova vlada najprije trebala učiniti, da Vlada mora ispuniti obećanja koja je stranka, to jest HDZ, dala prije izbora, a da će prioritete i tempo u hodu određivati nova vlada i Sabor."Vlada mora ispuniti obećanja koja je stranka dala za vrijeme i prije izborne kampanje. U kojem će vremenu to biti, to će vjerojatno biti pitanje koje će rješavati i Hrvatski sabor i Vlada. A koji će prioriteti biti, isto tako će se rješavati u hodu. Ali da se obveze moraju ispuniti, kao i obveze preuzete pred međunarodnom zajednicom, sasvim je neupitno," rekao je predsjednik Mesić danas na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, gdje je kupnjom božićnog drvca sudjelovao u humanitarnoj akciji "Za 1000 radosti" Hrvatskog Caritasa za pomoć siromašnima.

Na pitanje novinara kako komentira odluku Općinskog suda da Vlada mora predati dokumente odvjetnicima hrvatskoga generala Ante Gotovine za njegovu obranu na Haaškome sudu, Mesić je rekao: "Sve što je na sudskoj instanci ne može doći ni pod kakvu kontrolu drugih institucija, znači ni izvršne ni zakonodavne vlasti. Sud mora biti samostalan, i zbog toga ne bih komentirao tu odluku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Općinski sud je 18. prosinca donio odluku o ovrsi, po kojoj Vlada mora u roku od osam dana odvjetnicima haaškog optuženika generala Ante Gotovine predati dokumente poslane Haaškome sudu, bez obzira na to što se žalila na prijašnju odluku tog suda o predaji dokumenata. Vlada je tada odbila predati odvjetnicima traženu dokumentaciju tvrdeći kako bi time nastala nepopravljiva šteta, te je predložila da dokumente do pravomoćnosti presude, pohrani kod Općinskog suda.

Na upit novinara o posljedicama u slučaju da Vlada preda te dokumente Gotovininim odvjetnicima, Mesić je odgovorio: "Budući da smo mi pravna država, poštiva se zakon i Ustav, i mislim da zbog toga Hrvatska ne bi smjela imati nikakve posljedice."

Na pitanje novinara hoće li (Mesić) razgovarati s novim premijerom Sanaderom o usklađivanju vanjske politike, Mesić je odgovorio da je to pitanje riješio Ustav. "Mi sukreiramo vanjsku politiku i svakako da se moramo i o strateškim pravcima dogovarati, ali i o konkretnim pitanjima vanjske politike", izjavio je Mesić. Dodao je kako o tome neće razgovarati samo sa Sanaderom, nego i s ministrom koji bude zadužen za vanjsku politiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara