Mesić o obraćanju naciji: Odnosi sa SAD-om dobri, moja stajališta kao i Vladina

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić rekao je danas u Maslenici da su američkohrvatski odnosi do sada bili dobri i da će takvi ostati, a na upit o njegovu jučerašnjem obraćanju naciji rekao je da se njegova i Vladina stajališta o napadu na Irak "ne razlikuju ni u nijansama".

Na gradilištu autoceste u Maslenici Mesić je izjavio kako su "Hrvatska i SAD zemlje prijatelji, saveznici, i u antiterorističkoj smo koaliciji te naša suradnja neće biti narušena.

"To je jedna epizoda u razvoju UN-a; u ovom slučaju nije bilo konsenzusa o akciji", rekao je Mesić i ponovio kako se SAD sa saveznicima odlučio na akciju bez UN-a.

"Mi smo kao prijatelji rekli da treba iskoristiti sve kako bi se našlo mirno rješenje. Smatrali smo da je još bilo izgleda za mir. Američko je stajalište bilo drukčije i akcija je počela, rekao je predsjednik. Kako je istaknuo, sada se samo nadamo da će taj rat biti kratak i da će biti što manje žrtava i među vojnicima i među civilima.

Na upit hoće li zbog njegove jučerašnje izjave Hrvatskoj biti onemogućeno sudjelovanje u poratnoj obnovi Iraka Mesić je odgovorio: "Zašto bi bio zatvoren put bilo komu u obnovi Iraka."

Kako je rekao, to je vojna akcija u kojoj Hrvatska ne sudjeluje vojno, ali je svoj zračni prostor ustupila saveznicima za prijevoz ljudstva, pa prema tome djelomično sudjeluje.

"A obnova Iraka komercijalno je pitanje i nema nijednog razloga da Hrvatska zbog toga bude kažnjena. Za to ne postoje ni razlozi ni politička volja", rekao je Mesić.

Na kraju su ga novinari pitali da komentira HDZ-ovo stajalište o ratu u Iraku.

"Ne znam zašto HDZ tako odlučno podupire SAD. Bilo bi najbolje kad bi u Hrvatskoj bio konsenzus o vanjskopolitičkim pitanjima. Ako Hrvatska zastupa stajalište kao Papa i najveći dio Europe, pitanje je treba li od odustati od toga stajališta. Naposljetku, HDZ se profilira i kao demokršćanska stranka, pa bi bilo dobro da sluša i što Papa govori", rekao je Stjepan Mesić.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara