Mesić o teritorijalnom ustroju; odbio komentirati isključenje Glavaša iz HDZ-a

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić nije danas želio komentirati isključenje Branimira Glavaša iz HDZ-a, no dodao je kako smatra da pitanje razvoja hrvatskih regija treba sustavno riješiti.

"Teško je principijelne stvari riješavati preko noći, prije izbora da se dobiju poeni", kazao je Mesić prilikom otvaranja tvrtke Optima Telekom u Buzinu kod Velike Gorice, odbivši komentirati isključenje Glavaša iz HDZ-a.

Napomenuo je kako ne žele ni sada se uključivati u rasprave o teritorijalnom preustroju, ali kako je kazao, "Hrvatska može razvijati regije, i u suradnji sadašnjih županija to treba sistemski riješiti i to je moguće".

Mesić je pri tom istaknuo kako treba sustavno raditi na pripremi Hrvatske da sutra može biti u ravnopravnom odnosu sa Europom.

"To znači da Hrvatska mora razvijati svoje regije, da svatko tko može razvijati svoje potencijale to maksimalno i razvija, a da sustav funkcionira", kazao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se ne bi sada upuštao u rasprave da li to znači hoće li biti ovoliko ili onoliko županija.

Predsjednik Mesić smatra kako bi bilo ekonomski opravdano da se već prije započeo proces decentralizacije Hrvatske.

"Imamo sustave koji su centralizirani, i Hrvatske vode, i Hrvatske šume, tako da nema dovoljno inicijative na nižim razinama. U tom smislu Hrvatska nešto mora poduzeti", ocijenio je Mesić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara