Mesić od 29. rujna do 1. listopada u službenom posjetu Mađarskoj

PREDSJEDNIK Republike Stipe Mesić službeno će posjetiti Mađarsku od 29. rujna do 1. listopada na poziv mađarskog predsjednika Ferenca Madla, priopćio je u srijedu Ured Predsjednika.

Mesić će tijekom boravka u Budimpešti, 29. i 30. rujna, razgovarati sa svojim domaćinom Madlom, mađarskim premijerom Peterom Medgyessyjem, predsjednicom parlamenta Katalin Szili i gradonačelnikom Gaborom Demszkym.

Osim susreta s najvišim mađarskim dužnosnicima, predsjednik Mesić će posjetiti i Dunavsku komisiju, kojom Hrvatska predsjeda u ovom trogodišnjem mandatu, te sudjelovati na godišnjoj skupštini Hrvatske državne samouprave i mađarsko-hrvatskom gospodarskom forumu. Mesić će također održati predavanje na Mađarskoj akademiji znanosti gdje će se predstaviti mađarsko izdanje njegove knjige "Kako je srušena Jugoslavija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prilikom posjeta predviđeno je i potpisivanje međudržavnih Sporazuma o kontroli cestovnog, željezničkog i vodnog prometa te Sporazuma o obnovi ljetovališta na Pagu.

Posljednjeg dana Mesićeva boravka u Mađarskoj, 1. listopada, dvojica predsjednika država posjetit će Pečuh, u kojem živi najveći broj pripadnika hrvatske manjine u Mađarskoj.

Hrvatska i Mađarska uspostavile su iznimno intenzivnu političku, gospodarsku, i prosvjetno-kulturnu suradnju, uz međusobnu odličnu zaštitu manjina. Obje države zajednički surađuju u mnogim prekograničnim aktivnostima te regionalnim inicijativama, navodi se u priopćenju.

Mađarska je članica NATO-a od 1999. a od proljeća sljedeće godine bit će i punopravna članica Europske unije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara