Mesić: Otvaranje autocesta šansa za sve grane gospodarstva

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić svečano je danas za promet otvorio dvije nove dionice autocesta, u ukupnoj dužini 46 kilometara, od koje jednu na autocesti RijekaZagreb, a drugu na autocesti ZagrebSplit, čija ukupna vrijednost iznosi oko 2,3 milijarde kuna.

Na autocesti Rijeka-Zagreb otvorena je dionica Vukova Gorica-Bosiljevo dužine 10 kilometara, vrijednosti radova 320 milijuna kuna, a na autocesti Zagreb-Split dionicu Bosiljevo-Mala Kapela, dužine 36 kilometara, vrijednosti radova 1,9 milijardi kuna.

Prije samog otvorenja, predsjedniku Mesiću uručena su tehnička i uporabna dozvola autoceste kako bi se, kako je rečeno, vidjelo da su zadovoljene pravne regulative naše države.

Uz brojne Vladine i lokalne dužnosnike otvorenju je prisustvovala i Savka Dabčević Kučar, za koju je predsjednik Mesić ustvrdio kako je bila začetnikom ideje o povezivanju sjevera i juga Hrvatske, ideje

koja se danas ostvaruje.

Autocesta nije samo infrastrukturni projekt već će imati utjecaj na cijelo gospodarstvo, ocijenio je Mesić podsjetivši da je BDP lani porastao 5,2 posto, u čemu uvelike zasluge imaju investicije u infrastrukturne projekte. Posebno važnim je ocijenio model financiranja u kontekstu vanjsko-političkog položaja Hrvatske, jer je demokratizacija Hrvatske omogućila dobivanje povoljnih dugoročnih kredita, bez kojih program cestogradnje ne bi bilo moguće izvesti. Ovaj brzi način građenja kvalitetnih autocesta omogućit će aktiviranje svih naših potencijala i nadam se da će Europa moći otkriti hrvatske prirodne ljepote i potencijale u turizmu. Tu šansu trebamo iskoristiti za razvoj svih drugih privrednih grana jer nam to izgradnja autoceste omogućava, smatra Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iduće će se godine izgraditi novih 190 km autocesta i omogućiti završetak programa izgradnje autoceste Rijeka-Zagreb, na autocesti Zagreb-Split završetak radove je 2005., te do 2008. nastavak do Dubrovnika, rekao je Mesić.

Ostvaren je san o povezivanju Dalmacije sa središnjim dijelom zemlje, zaključio je Mesić dodajući da sada Hrvatska ima šansu da se politički uključi u Europu, ali i da svoje gospodarstvo uključi u Europu.

Za predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića otvaranje ovakvih objekata pravi je put za vraćanje nade i optimizma. Autoceste koje otvaramo plod su nečije strategije i povjerenja europskih banaka, općenito Europe u hrvatsku Vladu. Posljedica je to rada ove vlade i ove koalicije, a autoceste znače povratak nade i optimizma i otvaraju čitavu lepezu razvojnih gospodarskih mogućnosti, smatra Tomčić.

Premijer Ivica Račan je kazao da bi svaki predsjednik Vlade bio zadovoljan kada bi vidio da se jedan projekt Vlade, na kojem se radi ozbiljno tri godine, uspješno, kvalitetno i u rokovima realizira. Istodobno se podižu pravni standardi u zemlji, jer se otvara cesta na regularan način, uz sve dozvole, što prije nekoliko godina nije bilo običaj u Hrvatskoj, kazao je premijer.

Savka Dabčević Kučar zahvalila je predsjedniku Mesiću na pozivu za sudjelovanje u svečanosti u kojoj, kako je rekla nema njenih zasluga, te smatra da je to zahvala svim onima koji su prije 35 godina u srcima nosili ovu cestu, a čiji su prvi pokušaji realizacije bili prekinuti.

Ministar javnih radova obnove i graditeljstva Radimir Čačić ponovio je kako autocesta ima svu potrebnu opremu i sadržaje, te model financiranja koji jamči da će se autocestom 2008. doći do Dubrovnika. Čačić je podsjetio da su radovi izvedeni na danas otvorenim dionicama teški 2,3 milijarde kuna, a da teret otplate njihovih kredita ne otpada na državu.

Napomenuo je da su u gradnji ovih autocesta primljeni drugačiji modeli financiranja, a vraćanje kredita je iz cestarina i naknada za naftne derivate.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara