Mesić podržao Zagreb pride, Vesna Pusić sudjeluje u povorci

U SUBOTU se održava manifestacija Zagreb pride 2007., a ovogodišnja je tema pravo seksualnih manjina na vidljivost u društvu i izražavanje identiteta bez straha od diskriminacije i zlostavljanja.

Potporu Zagreb Prideu izrazio je velik broj javnih osoba, među kojima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i predsjednica vladina ureda za ljudska prava Helena Štimac Radin. Potpredsjednica Sabora Vesna Pusić i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik će sudjelovati u veseloj povorci.

Organizatori očekuju da će se okupiti dvjestotinjak sudionika LGBTIQ (lezbijska, gej, bi, trans i queer) populacije, a početak je zakazan za 11:30 sati na Trgu maršala Tita. Povorka će se uputiti preko Masarykove, Tesline i Zrinjevca do središnjeg zagrebačkog trga, gdje će organizatori održati govor, a završavaju na Cvjetnom trgu, gdje je organiziran zabavni i glazbeni program.

Jedan od organizatora povorke Franko Dota izjavio je na današnjoj konferenciji za medije kako ovom povorkom žele poručiti da je pravo na izražavanje identiteta ljudsko i građansko pravo koje zakon jamči svima, ali koje naše društvo seksualnim manjinama uskraćuje.

Organizatori su pohvalili i policiju, koja je ove godine u dogovorima bila susretljivija nego prethodnih, ali su od "plavaca" zatražili da se suzdrže od naguravanja i požurivanja sudionika povorke, kao i korištenja previše zaštitne opreme, jer za to, smatraju, nema potrebe.

Iako smatraju da nema razloga za prevelike mjere osiguranja, kako bi spriječili da u povorci bude više policajca nego sudionika, angažirali su i 40 zaštitara, 20 svojih i 20 iz jedne privatne zaštitarske tvrtke.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara