"Mesić pokušava vratiti HSP-u zbog inzistiranja na istini u aferi sa Zagorcem"

"Mesić pokušava vratiti HSP-u zbog inzistiranja na istini u aferi sa Zagorcem"

NAKON što je predsjednik HSP-a Anto Đapić na jučerašnjoj novinarskoj konferenciji kazao kako je predsjednik Mesić komentarom - da Đapić zbog slučaja "magisterij" ne bi trebao biti u sastavu nove vlade - narušio temelje demokratskih sustava, jednak stav je izrazio i HSP-ov saborski zastupnik Pero Kovačević koji je za Index između ostalog kazao kako nije na predsjedniku republike da donosi sud o sastavu nove vlade.

"O tome sud daju hrvatski birači, a ne predsjednik Mesić. On ima neke ustavne ovlasti, ali vezano za ovo nema nikakve ovlasti. Nedemokratski je i nelegalno miješati se u izbornu kampanju, a predsjednik kao predsjednik države ne bi se smio uopće miješati u nešto takvo. Očito da pokušava "vratiti" HSP-u zbog toga što smo pokrenuli pitanje utvrđivanja istine u aferi Mesić - Zagorec i očito da je u njemu nešto jače od utvrđivanja istine, a vidi se da se to nastoji zataškati raznoraznim sličnim izjavama Mesića i državnog vrha." - smatra Kovačević.

HSP-ov zastupnik smatra kako Mesić svojim izjavama ne može našteti ugledu HSP-a među biračima, te dodaje kako je Mesić nekada možda imao utjecaja među biračima, ali je taj utjecaj izgubio s "par svojih poteza kojima je prokockao povjerenje koje je imao u jednom većem dijelu biračkog tijela".

Kovačević smatra kako Mesić više nema značajan utjecaj među biračima te ističe kako se nigdje u svijetu predsjednici država ne miješaju u situacije u kojima se Mesić našao u posljednjih mjesec dana.

"Mesić nam samo može pomoći kada tako govori (protiv predsjednika HSP-a Đapića). Jer u ovoj situaciji u kojoj se predsjednik nalazi, njegove nam izjave samo pomažu. Jer on na određeni način želi pomoći HNS-u i SDP-u, a istovremeno ima nekakav tal sa Sanaderom, tako da mu nije nimalo lako.

"Isto tako i predsjedniku i drugima smeta jak HSP, jer mi smo ipak stranka jakih pojedinaca i koja ima vjerojatno najjači stranački vrh i pojedinačno u smislu sučeljavanja s bilo kime iz drugih stranaka. Također ih smeta što je Đapić ipak bio drugačiji od ostalih predsjednika stranaka i jer je nama, njegovim najbližim suradnicima, omogućio samostalnost, rad i afirmaciju." - kaže Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako HSP i dalje inzistira na utvrđivanju pune istine o okolnostima sastanka Mesićevog savjetnika Perkovića s generalom Vladimirom Zagorcem u Beču, što osim stranke očekuju i građani Hrvatske. Također HSP traži rješavanje pitanja brijunskih transkripata, te najnovije afere KIM odnosno, kako je kazao, "privatizacije na hrvatski način".

"Zaboravlja se da SDP, a ni HDZ pogotovo, pa niti HNS, HSLS i HSS, koji su bili na vlasti, nisu mijenjali zakon o privatizaciji još od 1996. godine jer im očito (takav zakon) odgovora. Sada se svi oko toga pitanja ufaju, a pri tom odbijaju onaj naš zakonski prijedlog kako sankcionirati (nezakonitu privatizaciju)." - kaže Kovačević.

Upitan očekuje li da nakon HSP-ovog pritiska na Mesića i inzistiranja na rješavanju postojećih problema, počne iznošenje pravaškog "prljavog veša", Kovačević smatra kako HSP, za razliku od drugih stranaka nema prljavog veša.

"Ako HSP i ima prljavog veša, taj se veš može oprati, a njihov se ne može oprati. Stoga upravo od (biračke) tihe većine očekujemo podršku našem programu reforme pravosuđa. Tim programom objašnjavamo biračima zašto dati glas za HSP." - zaključuje zastupnik Pero Kovačević.

I.K.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara