Mesić: Posjet Katsava ojačat će veze Hrvatske i Izraela

HRVATSKI i izraelski predsjednici Stjepan Mesić i Moshe Katsav u petak su zajednički izrazili uvjerenje da će posjet izraelskog predsjednika Hrvatskoj pridonijeti jačanju političkih i gospodarskih veza između dviju zemalja.

Moshe Katsav od petka do nedjelje boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj kao prvi izraelski predsjednik koji je posjetio Hrvatsku od njezine neovisnosti.

"Razgovarali smo u prijateljskoj i otvorenoj atmosferi i nadamo se da će poslije ovog posjeta doći do još veće suradnje i u političkom i u gospodarskom smislu", rekao je predsjednik RH Stjepan Mesić u izjavi za novinare nakon sastanka s Katsavom.

Prema njegovim riječima dvojica sugovornika razmotrili su sve teme koje su zanimljive Izraelu i Hrvatskoj, pozdravili međusobnu bilateralnu i multilateralnu suradnju, a razgovarali su i o zadacima koji očekuju Hrvatsku, prije svega u ispunjanju njezinih strateških ciljeva, odnosno ulasku u EU i NATO.

Dvojica su predsjednika razgovarala i o stanju u svojim regijama, odnosno o situaciji na jugoistoku Europe, te krizi na Bliskom istoku.

"Dotaknuli smo se i naših gospodarskih odnosa koji su dobri, ali mogu biti i znatno bolji", napomenuo je predsjednik Mesić.

Zahvaljujući se na pozivu izrazio je zadovoljstvo što je u Hrvatskoj, izraelski predsjednik novinarima je rekao da "nije razumio ni riječi što je na hrvatskom rekao predsjednik Mesić, ali se sa svime u potpunosti slaže".

Moshe Katsav razgovore je ocijenio vrlo plodnim i konstruktivnim, potvrdivši da su obradili sva pitanja od međusobnog interesa.

"Vrlo mi je drago što je u Hrvatskoj postignut tako dramatičan napredak od našeg zadnjeg susreta u Jeruzalemu", rekao je Katsav, govoreći o posjetu predsjednika Mesića Izraelu 2001., što je bio prvi posjet jednog hrvatskog predsjednika židovskoj državi.

Predsjednik Katsav nakon razgovora u četiri oka s predsjednikom Mesićem, te otvaranja razgovora izaslanstava dviju država uputio se u Hrvatski sabor gdje će, u nazočnosti hrvatskog predsjednika, održati govor zastupnicima. Dvojica predsjednika potom će u Hrvatskoj gospodarskoj komori otvoriti hrvatsko-izraelski gospodarski forum, a prije službenog ručka koji će za svoje goste organizirati predsjednik Mesić, izraelski će se predsjednik u Uredu predsjednika RH sastati i s hrvatskim premijerom Ivicom Račanom.

(Hina) dam sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara