Mesić primio počasni doktorat prava i međunarodne politike

PREDSJEDNIKU Republike Stipi Mesiću u četvrtak navečer uručen je počasni doktorat s područja prava i međunarodne politike Akademije visokih znanosti u Tripoliju.

Mesiću je, kako se navodi u obrazloženju priznanja, doktorat uručen zbog trajnog zalaganja za mir, prava manjina i normalizaciju odnosa među zemljama Balkana. Rečeno je također da je hrvatski predsjednik zadržao odnose s Libijom kada su joj mnogi okrenuli leđa zbog

međunarodnih sankcija.

Akademija visokih znanosti u Tripoliju osnovana je 1988. godine i ovo je treći počasni doktorat što ga ta institucija dodjeljuje. Prvi je pripao libijskome vođi Moameru Gadafiju, a drugi bivšem alžirskom predsjedniku Ahmedu Ben Belli.

Mesić je, zahvaljujući na doktoratu, kazao da ga prihvaća kao znak priznanja principijelnoj hrvatskoj politici. Dodao je da u budućnosti očekuje povećanje hrvatsko-libijske suradnje i učvršćenje prijateljstva dviju zemalja.

Okupljene uzvanike hrvatski je predsjednik također podsjetio na uzroke raspada Jugoslavije, za koju je Libija, ali i druge zemlje iz pokreta nesvrstanih, bila sentimetalno vezana.

"Jugoslavija se raspala jer su nestala tri integrativna faktora - Tito, KP i JNA, a pojavio se Slobodan Milošević sa željom da formira veliku Srbiju i etnički je očisti", kazao je Mesić.

Predsjednik Mesić u petak će prije podne otputovati u Zagreb, a prije toga bit ce potpisani zajednički zaključci dviju strana o rezultatima posjeta hrvatskog izaslanstva Libiji.

(Hina) dj rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara