Mesić primio pomoćnika Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić primio je u ponedjeljak pomoćnika Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Kamela Morjanea koji je u nedjelju doputovao u dvodnevni posjet Hrvatskoj, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

Predsjednik Mesić informirao je Morjanea o procesu povratka izbjeglih osoba, ali i o potrebi stvaranja uvjeta za zapošljavanje na područjima povratka, te u tom smislu izrazio očekivanje za značajnijim angažiranjem međunarodne zajednice.

Mesić je na sastanku također iznio svoje viđenje stanja u regiji i odnosima sa susjedima, posebno u okviru procesa europskog udruživanja, te obavijestio izaslanstvo UNHCR-a o novom Zakonu o azilu koji će stupiti na snagu 1. srpnja i u skladu je s europskim standardima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morjane je tijekom razgovora naglasio želju i namjeru Visokog povjerenika da pomogne Republici Hrvatskoj u nastavku suradnje na procesu povratka izbjeglih, a posebno u osiguravanju smještaja povratnika.

U izaslanstvu UNHCR-a bili su i zamjenik direktora Regionalnog ureda za Europu Robert Robinson te nova predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand.

Ovo je prvi posjet Kamela Morjanea Hrvatskoj otkako je imenovan za pomoćnika Visokog povjerenika za izbjeglice u kolovozu 2001. godine. Doputovao je u Hrvatsku u cilju potvrđivanja obveze UNHCR-a da pruži pomoć Vladi RH u procesu povratka i reintegracije izbjeglica u Hrvatsku te ponovno izrazi podršku UNHCR-a Republici Hrvatskoj u provedbi nacionalnog zakonodavstva vezano uz pitanja azila i ustroju sustava azila u skaldu s relevantnim međunarodnim standardima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara