MESIĆ PRIMIO VELEPOSLANIKE AKREDITIRANE U HRVATSKOJ

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u petak navečer u Bijeloj vili na Brijunima pedesetak stranih veleposlanika sa suprugama akreditiranih u Hrvatskoj.

Tom je prigodom predsjednik Mesić ustvrdio kako je ovo druženje postalo tradicionalno te je pozvao veleposlanike da ne razgovaraju večeras o politici i državnim poslovima, već da se, kako je rekao, "u prijateljskoj atmosferi druže".

"Ambasadorska dužnost je limitirana, nmnogi će veleposlanici otići iz Hrvatske no želim da im Hrvatska ostane u ugodnoj uspomeni " naglasio je Mesić.

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Mesiću obratio se mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Jorgy Csoti koji se zahvalio na pozivu što iz godine u godinu veleposlanici dolaze na druženje na Brijune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mi veleposlanici akreditirani u Zagrebu, dodao je, imamo dvije zadaće - jedna je uobičajena i zajednička svakom veleposlaniku širom svijeta, a to je održavanje bilateralnih veza te održavanje gospodarske i političke suradnje. No, drži on, veleposlanici u Zagrebu imaju i drugu posebnu zadaću - moraju svim svojim snagama i znanjem poduprijeti Hrvatsku na njezinom putu prema europskom integracijskom procesu i prema transatlantskim integracijama.

"Mi to moramo učiniti, jer je međunarodna zajednica prije 13 godina bila ponešto spora u priznavanju neovisnosti Hrvatske i Slovenije" kazao je mađarski veleposlanik i dodao kako veleposlanici u Hrvatskoj to čine, jer je Hrvatka proživjela grozan rat i Miloševićevu agresiju. Upravo iz tog razloga, dodao je Csoti, Hrvatska nije unutar onih zemalja koji se u prvom krugu priključuju EU i nije članica NATO-a.

Primanju je bio nazočan i hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

(Hina) dsp sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara