Mesić razgledao izložbu "7000 godina perzijske umjetnosti"

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić posjetio je danas izložbu "7000 godina perzijske umjetnosti", koja je 29. rujna 2004. otvorena u Muzeju "Mimara".

Predsjednik Mesić s velikim je zanimanjem razgledao vrijedne umjetnine u pratnji iranskog veleposlanika u Zagrebu Jafara Shamsiana, ravnatelja Muzeja Tugomira Lukšića i kustosice izložbe Ivane Čukman Nikolić.

Uz predsjednika Mesića bili su i njegovi savjetnici Ivica Maštruko i Maja Razović.

Izložba obuhvaća antologijski izbor od 176 eksponata perzijske umjetnosti od mlađeg kamenog doba - polovica sedmog tisućljeća prije Krista, do početka 11. stoljeća poslije Krista.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba pokazuje raznolikost življenja i umjetničkog stvaranja na širokom prostoru od Indije na istoku do Egipta na zapadu, od Kaspijskog jezera na sjeveru do Arapskog mora na jugu.

Kako ističu priređivači izložbe, iranski prostor uvijek je bio stjecište trgovačkih putova kojima su se prenosile umjetnine te utjecaji različitih stilova u umjetnosti.

Izložba prikazuje stvaralaštvo različitih iranskih plemena i naroda, koje vrhunac dostiže u antičko doba, u vrijeme dinastije Ahemenida, kada je moć iranskog carstva bila na vrhuncu.

Izložba "7000 godina perzijske umjetnosti" otvorena je do 31. siječnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara