Mesić: Sporne odredbe ZOR-a početi primjenjivati kada se za to steknu uvjeti

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić predložio je danas sindikatima, koji se protive najavljenim izmjenama Zakona o radu (ZOR), da se sporne odredbe u prijedlogu izmjena ZORa reguliraju kao prijelazne odredbe koje bi se počele primjenjivati kada se za to steknu uvjeti.

Mesić je na sastanku s čelnicima pet sindikalnih središnjica u Uredu Predsjednika pozvao socijalne partnere - Vladu, sindikate i poslodavce, da rješenje pronađu konsenzusom, budući da se problemi ne mogu riješiti samo voljom jedne strane.

Nitko ne bi smio postavljati ultimatume, jer se radi o vitalnim društvenim interesima. ´Suglasjem treba doći do dogovora, jer argumenti se mogu dovesti u pitanje samo protuargumentima´, dodao je Mesić.

Prije stupanja izmjena ZOR-a na snagu treba građanima omogućiti da ostvaruju svoja radna prava na sudovima, kao i osigurati isplatu zakonom utvrđenih otpremnina, istaknuo je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je upozorio na probleme radnika zaposlenih na određeno vrijeme, koji zbog toga ne mogu podizati zajmove u bankama.

Sindikalci su od Mesića zatražili podršku u pregovorima s Vladom, kako bi Vlada odustala od prijedloga ili u Sabor uputila samo usuglašeni dio izmjena ZOR-a.

Sporni dijelovi, poput otpremnina, otkaznih rokova, rada na određeno vrijeme i broja zaposlenih kod malih poslodavaca naknadno bi bili upućeni u proceduru u obliku amandmana.

Vlada pak ustraje na najavi da će izmjene ZOR-a sutra uputiti u saborsku proceduru, a njezini dužnosnici nekoliko su puta ponovili da Vlada može pasti ali izmjene ZOR-a moraju proći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara