Mesić, Trajkovski i Živković: Bez nas nema ujedinjene Europe

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predsjednik Republike Makedonije Boris Trajkovski i premijer Srbije Zoran Živković poručili su u otvorenom pismu kako će Europa biti ujedinjena tek kad se u nju integriraju zemlje jugoistočne Europe, piše u srijedu "Financial Times".

Ured predsjednika potvrdio je kako je otvoreno pismo upućeno uoči Svjetskog ekonomskog foruma koji će se održati u Ateni, a objavit će ga i "International Herald Tribune".

"Znamo da integracija u strukture EU zahtijeva, s naše strane, mnogo napora i da će taj proces, ovisno o našim postignućima, trebati vremena", navodi se u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"No, također smo uvjereni da summit u Solunu sljedećeg mjeseca predstavlja zlatnu priliku za EU i naše zemlje da uspostave zajedničku osnovu koja može voditi u konkretni napredak".

U otvorenom je pismu istaknuto kako dugoročna stabilnost regije ovisi o stabilnom gospodarstvu, pri čemu je najvažnije da zemlje jugoistočne Europe "žele zajedno s Europskom unijom raditi na efikasnijem trošenju sredstava koje dobivaju".

Među ostalim se navodi kako je svaka od zemalja jugoistočne Europe poduzela reforme na političkom, gospodarskom i socijalnom planu, te iskazala predanost strateškom cilju - potpunom uključenju u euroatlantske integracije. Pri tom je istaknuto kako će trajanje procesa uključivanja ovisiti o individualnim postignućima svake pojedine zemlje.

Nadalje se kaže, kako je Europska unija do sada imala izvrsne rezultate u poticanju ekonomskog uspjeha u siromašnijim zemljama kao što su Irska, Grčka, Španjolska i Portugal jer su te zemlje u posljednjih 20 godina postigle značajan socijalni i gospodarski napredak upravo zahvaljujući pomoći EU-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara