Mesić u Vukovar poziva Tadića koji se ni u Srebrenici nije želio ispričati

PREDSJEDNIK Republike Stipe Mesić je izjavio kako bi bilo dobro da na 15-godišnjicu okupacije Vukovara i srbijanski predsjednik Tadić sudjeluje u komemoraciji žrtvama vukovarske tragedije.

"Ne znam je li već vrijeme, ali to bi bilo dobro. Jer, radi se o velikom zločinu genocida. Grad je razaran, samo zato da bi ga se uništilo, da bi se Hrvatska prisilila na kapitulaciju i Milošević ostvario svoj ratni plan, stvaranje Velike Srbije." - rekao je Mesić.

"Mislim da je već vrijeme da na svakoj strani priznamo tu činjenicu i da se prema tome što se dogodilo u Vukovaru tako i odnosimo. Da se evociraju uspomene, da se poklonimo žrtvama, uz jednu poruku da se to više nikad ne dogodi.", odgovorio je Mesić na pitanje novinarke Radija Slobodna Evropa bi li na obilježavanje pada Vukovara trebalo pozvati predsjednika Srbije.

Tadić je više puta isticao kako za zločine počinjene u ratovima na prostoru bivšu Jugoslavije trebaju odgovarati svi počinitelji bez obzira na nacionalnost i da ne želi uspoređivati žrtve, jer su sve jednako vrijedne.

Predsjednik Mesić je prošle godine, prije desete obljetnice masakra u Srebrenici izjavio da mu je Tadić rekao kako će se na komemoraciji ispričati za stravičan zločin koji su nad Mislimanima tog dijela Bosne počinili Srbi, "jer je to u interesu srpskog naroda"

Međutim, Tadić se zaboravio ispričati na komemoraciji što se u Potočarima kod Srebrenice održavala za oko osam tisuća ljudi koje su ubili pripadnici vojske bosanskih Srba.

"Ne znam zašto se Tadić nije ispričao", izjavio je Mesić tada, ali i dodao da je i Tadićeva nazočnost na komemoraciji isprika. "Ipak, bilo bi puno važnije da se Tadić javno ispričao", izjavio je Mesić u Potočarima nakon komemoracije.

B92 navodi da su u Tadićevom kabinetu rekli da pojašnjenje Mesićeve izjave treba tražiti u njegovom kabinetu "čiji je visoki predstavnik prije dva dana bio u Beogradu i tijekom dvosatnog razgovora nijednom nije spomenuo mogućnost da Tadiću bude upućen poziv da dođe u Vukovar".

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara