Mesić uputio pismo Sanaderu s inicijativom za zakonsko reguliranje financiranja izborne promidžbe u izborima za predsjednika Republike

Mesić uputio pismo Sanaderu s inicijativom za zakonsko reguliranje financiranja izborne promidžbe u izborima za predsjednika Republike
HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić uputio je pismo premijeru Ivi Sanaderu s inicijativom za zakonsko reguliranje uvjeta za financiranje i objavljivanje troškova izborne promidžbe u izborima za predsjednika Republike, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika.

U cijelosti prenosimo tekst pisma:

"Molim Vas da, sukladno Vašim ovlastima, Vlada Republike Hrvatske predloži Hrvatskom saboru zakonsko reguliranje uvjeta za financiranje i objavljivanje troškova izborne promidžbe u izborima za predsjednika Republike Hrvatske. Time bi se sada, dovoljno rano prije raspisivanja izbora za predsjednika Republike Hrvatske, moglo zakonski urediti pitanje financiranja izborne promidžbe. Predlažem da glavna načela prijedloga budu utemeljena na slovu i duhu ustavnih i zakonskih odredba o izboru za predsjednika Republike, kao i da se vodi računa o ravnopravnosti kandidata, te o potrebi da financiranje izborne promidžbe bude transparentno i dostupno javnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odredbama Ustava Republike Hrvatske te odredbama Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske ("Narodne novine", broj 22/92, 42/92 i 71/97) propisan je, među ostalim, mandat predsjednika Republike, tijelo nadležno za raspisivanje izbora za predsjednika Republike, kao i rokovi raspisivanja izbora. Sredstva za pokriće troškova za provođenje izbora osiguravaju se u državnom proračunu (članak 42. rečenog Zakona).

Prema članku 16. stavku 1. Zakona o izboru predsjednika Republike kandidat za predsjednika Republike koji na izborima dobije najmanje 10 posto glasova, ima pravo na jednaku naknadu troškova izborne promidžbe, a stavkom 2. navedenog članka propisano je da se sredstva za pokriće naknade iz prethodnog stavka osiguravaju iz sredstava za pokrivanje troškova izbora. Nadalje, prema odredbi članka 16. stavka 3. rečenog Zakona, visinu naknade troškova izborne promidžbe utvrđuje Vlada Republike Hrvatske najkasnije 30 dana prije dana izbora.

Spomenuta naknada pokrivala je dio troškova izborne promidžbe, pa je u dosadašnjim izborima preostali dio troškova izborne promidžbe predsjedničkih kandidata bio predmetom javnog zanimanja, te povremeno i predmetom političkih prijepora. Pravovremenim zakonskim uređivanjem problematike financiranja izborne promidžbe predsjedničkih kandidata, mogućnost za takve nepotrebne prijepore mogla bi se pravovremeno otkloniti. Zbog toga predlažem da Vlada Republike Hrvatske predloži odgovarajuće zakonsko reguliranje uvjeta za financiranje i objavljivanje troškova izborne promidžbe u izborima za predsjednika Republike Hrvatske", stoji na kraju pisma koje je predsjednik Mesić uputio premijeru Sanaderu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara