Mesić za crnogorsku agenciju o ratu, krivnji i međusobnim odnosima

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić tijekom svog je boravka u Crnoj Gori u petak dao intervju tamošnjoj agenciji Mina u kojem je govorio o trenutnim odnosima između dvije države, njihovoj perspektivi ali i opterećenjima iz proteklog rata.

Ocijenivši da se odnosi među državama u regiji stalno poboljšavaju, predsjednik Mesić istaknuo je kako ima još otvorenih pitanja koja potiču iz rata i koja će nas još dugo opterećivati.

"Svakako da ima pitanja koja nisu do kraja razriješena. To će još opterećivati naše odnose, ako ne politikom onda sjećanjem, na onaj nepotrebni rat koji nije nametnula Crna Gora", rekao je Mesić.

Za nametanje rata hrvatski predsjednik odgovornom smatra pogrešnu politiku Slobodana Miloševića i njegovu procjenu da može na ruševinama Jugoslavije stvarati veliku Srbiju koja je, kako je Mesić istaknuo, dovela do toga da su u tom ratu svi imali štete, Srbija takođe, a Srbi posebno.

"To je nešto što će nas još dugo opterećivati", konstatirao je hrvatski predsjednik ali i naglasio kako "tome ne smijemo robovati", nego rješavati današnja pitanja da se njima ne bi bavili oni koji dođu iza nas.

U tom kontekstu hrvatski se predsjednik zauzeo za individualiziranje krivnje.

"Oni koji su izazvali rat trebaju odgovarati. Krivci za zločine moraju snositi posljedice, a krivica mora biti individualizirana", rekao je Mesić dodavši da će, ako se krivica do kraja individualizira ili pred međunarodnim sudom ili pred domaćim pravosuđem, prestati kolektivno optuživanje.

Na pitanje što se događa s tužbom Hrvatske protiv SR Jugoslavije, predsjednik Mesić je rekao kako ne zna kakav će biti rasplet.

"Ona (tužba) još postoji, argumentacija postoji, a kakva će biti, u krajnjoj liniji politička odluka, o tome će se izjasniti Hrvatska kad za to dođe vrijeme", rekao je Mesić.

Upitan za mogućnost dvojnog državljanstva između Hrvatske i Crne Gore, predsjednik Mesić je rekao da se to tijekom njegova posjeta Crnoj Gori u petak nije spominjalo, ali da je o tome biilo riječi tijekom ranijih susreta s crnogorskim predsjednikom i premijerom, Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

"To je pitanje koje moramo riješiti jer će se tako uspostaviti bolja komunikacija", rekao je Mesić dodavši kako granice ne smiju biti zatvorene. "Vidite da ih Europa otvara. To je jedno od otvorenih pitanja. Što ga prije riješimo, lakše ćemo komunicirati", istaknuo je Mesić.

Upitan kako javno mnijenje u Hrvatskoj na to reagira, predsjednik Mesić je rekao kako je javno mnijenje na jednoj strani još opterećeno bliskom prošlošću ali, kao što se zna, realnost moramo uzimati u obzir.

"Moramo rješavati ono što zahtijeva današnje vrijeme da ne bi oni što ostaju iza nas to morali raditi", rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu crnogorskoj agenciji Mena.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara