Mesićevo haško svjedočenje - "ekskluziva" stara pet godina

NAKON što je Prizivno vijeće Haškog suda odlučilo skinuti zaštitu sa svjedočenja Stjepana Mesića na suđenju Tihomiru Blaškiću, velik dio hrvatskih medija počeo je stvarati senzaciju oko "vijesti" stare "samo" pet godina.

Naime, Josip Jović je u svojstvu glavnog urednika Slobodne Dalmacije još u studenom 2000. godine objavio da je upravo Mesić bio zaštićeni svjedok, te prenio dijelove njegova svjedočenja.

Nedugo nakon toga na svoj je web dijelove svjedočenja aktualnog predsjednika postavio i Anđelko Milardović, profesor politilogije, nakon čega je upozoren od strane OESS-a da dotične sadržaje hitno ukloni sa svoje stranice. Podatak da je Mesić bio zaštićeni svjedok potom je objavio i riječki Novi list, a u posljednjih pet godina gotovo da i nema medija koji nije prekršio statut Haškog suda objavom tog podatka.

Domagoj Margetić već neko vrijeme na svom webu uporno objavljuje audio zapis kompletnog Mesićevog svjedočenja, a zbog činjenice da je objavu bilo čega na webu apsolutno nemoguće zabraniti, što Margetićev primjer zorno dokazuje, ama baš svatko tko je htio poslušati što je to Mesić govorio u Haagu mogao je to davno napraviti.

Da apsurd oko objave "ekskluzive" stare više od pet godina bude još veći, Mesić u svjedočenju Blaškiću nije kazao ništa što hrvatska javnost već puno puta nije mogla čuti iz ustiju prvog čovjeka države. Prožvakane priče o Tuđmanovom i Miloševićevom sastanku u Karađorđevu, na kojem je načelno dogovorena podjela BiH na srpski i hrvatski dio, ionako su bile sastavni dio Mesićeve predizborne kampanje na zadnjim predsjedničkim izborima.

No, to nije spriječilo neke od najutjecajnijih hrvatskih medija da promptno reagiraju na skidanje statusa zaštićenog svjedoka Stjepanu Mesiću.

Tako je HTV u srijedu, kad je Mesiću skinut status zaštićenog svjedoka, u središnjem Dnevniku emitirao dijelove svjedočenja. Nešto slično napravili su i dva najtiražnija hrvatska dnevna lista, na čijim webovima od srijede možete downloadati cjelovito Mesićevo svjedočenje. Dnevni list 24sata će u četvrtak objaviti ogroman prilog o kvazitajnom svjedočenju uz pripadajuće transkripte.

Prava je šteta što poštovane kolege nitko nije obavijestio o jednoj trivijalnosti koja spada u samu definiciju vijesti, a time i u osnove novinarstva. Naime, da bi vijest uopće bila vijest, u njoj mora biti objavljen dotad nepoznati i koliko-toliko relevantan podatak, nešto što javnost dotad nije imala prilike saznati. U velikoj "senzaciji" koja će sljedećih nekoliko dana dominirati hrvatskim medijskim prostorom od vijesti nema ni v.

No, zato ćete imati priliku "uživati" u "stručnim analizama" hrvatskih političara, politologa i svakoga tko će u novinarski diktafon poželjeti reći bilo što o Mesićevom svjedočenju.

I tako sve dok vam ne dosadi, a tada će veliki magovi hrvatskog medijskog prostora reciklirati još neku vijest kojom će prodavati novine i oglasni prostor, ali i osnove svoje profesije.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara