Mesićevo posljednje predsjedničko obraćanje naciji: Radio sam i protiv volje Vlade

Mesićevo posljednje predsjedničko obraćanje naciji: Radio sam i protiv volje Vlade

Tekst: I.Kri.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić večeras se posljednji put obratio naciji te rekao kako je neke stvari radio sam, bez podrške, pa i protiv volje Vlade koja nije imala dovoljno hrabrosti ili političke vizije da ga slijedi.

"Nama su cijelo ovo vrijeme nedostajali, a nedostaju nam, na žalost, i danas, cjeloviti, dugoročni koncept razvoja zemlje i razrađeni gospodarski model koji bi odgovarao našim potrebama i mogućnostima. I na to sam upozoravao, ulazeći čak u područje koje nije obuhvaćeno mojim ustavnim ovlastima, ali koje je životno važno za cijelu zemlju", kazao je Mesić te dodao kako je nezadovoljan odzivom na njegove prijedloge.

"I danas zaduženje smatramo uspjehom"

"Zvonio sam na uzbunu, upozoravao, ali oni koji su me trebali čuti, pravili su se gluhi", rekao je Mesić i dodao kako su uzroci gospodarski krize dijelom nastali iz "domaće kuhinje", a da smo i danas u situaciji da zaduženja države smatramo uspjehom. "A ja se pitam tko će i kako otplaćivati te dugove", rekao je Mesić te se pohvalio da je na putovanjima otvarao nova tržišta i želio privući strane investicije u Hrvatsku, no "oni koji su trebali, nisu slijedili na odgovarajući način".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je da trgovina, prodaja i preprodaja ne mogu biti osnova gospodarstva jedne zemlje, dok turizam to ne bi smio biti, jer je nesiguran izvor. Poseban naglasak je stavio na svoju borbu za očuvanje antifašizma, ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te depolitizaciju oružanih snaga. Smatra kako su u njegovu mandatu nevladine organizacije prestale biti neprijatelji države i postale saveznice u borbi za demokratizaciju.

"Bit ćemo i dalje zajedno"

Kao najveće vanjskopolitičke uspjehe države u njegova dva mandata nabrojio je primanje Hrvatske u NATO, dovođenje zemlje pred vrata Europske unije i dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. Odlazeći predsjednik smatra kako su se dogodili značajni pomaci u pogledu vladavine prava, no da se ni tu još nije došlo do kraja. Posljednji mjeseci mu daju optimizam po tome pitanju zbog pojačane borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Ako se večeras od vas opraštam kao vaš predsjednik, to ne znači da se opraštam kao vaš sugrađanin. Ostat ću aktivan, spreman da pomognem uvijek kada se za to pruži prilika. I u tome i dalje računam na vašu suradnju i podršku. Hvala vam još jednom na vašoj podršci i povjerenju i bit ćemo i dalje zajedno", zaključio je obraćanje naciji odlazeći predsjednik Stjepan Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara