Meta: Politički status Kosova u dogovoru s međunarodnom zajednicom

Albanski ministar vanjskih poslova Ilir Meta izjavio je u srijedu u Prištini kako konačni politički status Kosova treba riješiti u dogovoru s međunarodnom zajednicom a ne u konfrontaciji s njom.

Meta boravi u dvodnevnom posjetu Kosovu na poziv civilnog upravitelja UN-a Michaela Steinera s kojim je tijekom dana potpisao deklaraciju o otvaranju pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između Albanije i Kosova tijekom 2003. godine.

Steiner i Meta su rekli novinarima da su središnje teme njihovih razgovora bili aktualni razvoj političke situacije na Kosovu, uključujući i pitanje političkog statusa Kosova.

´Politički status Kosova treba riješiti u suradnji i razumijevanju te biti prihvaćen od strane međunarodne zajednice, a ne u konfrontaciji s njom´, rekao je Meta naglasivši da se samo tako može postići glavni cilj, a to je ´osiguranje integracije Kosova u EU a ne izolacija od integracijskih procesa cijele regije´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu, Michael Steiner je istaknuo da prvo treba stvoriti preduvjete i ispuniti određene standarde a potom će doći vrijeme za određivanje političkoga statusa Kosova.

Steiner i Meta razgovarali su i o drugim važnijim pitanjima od obostranog interesa, uključujuči i zajedničku borbu protiv organiziranog kriminala.

Albanski ministar sastao se i s predsjednikom Kosova Ibrahimom Rugovom, premijerom vlade Kosova Bajramom Rexhepijem i čelnikom Demokratske partije Kosova Hashimom Thaqijem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara