MF: Obrađeno više od petine poreznih prijava

POREZNICI su do sada obradili nešto više od petine godišnjih prijava poreza na dohodak od ukupno zaprimljenih 869.760 poreznih prijava, do sada je obrađeno njih 188.481, ili 21,7 posto, pokazuju podatci Ministarstva financija.

Prva rješenja na temelju podnijetih poreznih prijava za 2004. krenula su sredinom ovog mjeseca, što je nešto ranije nego prošle godine, kada su prva rješenja poreznici počeli slati krajem travnja.

Većina područnih ureda do sada je započela sa slanjem rješenja o, uglavnom povratima poreza, a u nekoliko njih koji još nisu krenuli to bi trebalo započeti vrlo skoro, ističu u Ministarstvu financija.

U resornom Ministarstvu očekuju da će se građanima ove godine temeljem godišnjih prijava poreza na dohodak isplatiti oko 1,2 do 1,3 milijarde kuna. To je očekivani iznos i on je otprilike na razini prošle godine, ističu u resoru financija, napominjući da isplate povrata nemaju nikakvog učinka na proračun.

Naime, sredstva za povrat osiguravaju se iz redovnog priljeva od poreza na dohodak, a taj se proračunski prihod, kažu u Ministarstvu, dobro ostvaruje.

Prema statističkim podatcima Ministarstva za siječanj u tom je mjesecu od poreza na dohodak proračun prihodovao 292,3 milijuna kuna, što je porast od 7,6 posto u odnosu na isti mjesec lani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistički podatci Ministarstva pokazuju da su u postotku najviše poreznih prijava obradili poreznici u područnim uredima Požega, Bjelovar i Koprivnica, dok je najviše poreznih prijava, 226.038, zaprimio Područni ured Zagreb, u kojemu su poreznici do sada obradili 46.822 prijava, ili nešto više od petine (20,7 posto).

Na području Područnog ureda Požega do sada su obrađene 14.044 prijave poreza na dohodak, što je 82,5 posto od ukupno zaprimljenih 16.406 prijava, na bjelovarskom je području obrađeno 80,8 posto, ili 17.210 od zaprimljenih 21.296, a na koprivničkom području 78,1 posto, ili 13.765 od ukupno zaprimljenih 17.619 poreznih prijava.

Više od polovice zaprimljenih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu obradili su poreznici Područnog ureda Krapina (54,6 posto), a blizu polovice, ili točnije 49,5 posto prijava obrađeno je na području koje pokriva Područni ured Sisak.

Poreznici na virovitičkom području do sada su obradili 41,6 posto zaprimljenih godišnjih prijava poreza na dohodak, na karlovačkom području 41,2 posto, splitskom 41,1 posto, te varaždinskom 29,4 posto.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara