MI5 novači agente-homoseksualce

MI5 novači agente-homoseksualce

BRITANSKA obavještajna služba MI5 je nedavno počela aktivno novačiti homoseksualce kao svoje agente, piše Financial Times.

MI5, koja je zadužena za unutarnju sigurnost Velike Britanije je u tu svrhu zatražila pomoć Stonewalla,  vodeće organizacije za prava britanskih homoseksualaca.

Ben Summerskill, predstavnik Stonewalla je potez britanske obavještajne službe objasnio spoznajom da se društvo mijenja te da establishment - uključujući i elitne državne službe - postaju njegov odraz. "Kroz povijest su posao obavještajaca uvijek obavljali bijeli heteroseksualci", objašnjava on.

Stonewall će biti plaćen za svoj posao, a biti će mu otvoren i ured za vezu u sjedištu MI5. Njegov zadatak će biti da pruži podršku agentima i članovima osoblja koji budu imali problema na poslu zbog svoje seksualne orijentacije.

Plan su britanskim medijima potvrdili izvori iz Whitehalla, a Summerskill je uvjeren kako će za deset ili petnaest godina direktor MI5 biti homoseksualac ili lezbijka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanske obavještajne službe posljednjih godina ulažu napore da unovače što više ljudi i to uz pomoć Interneta. U svibnju prošle godine je MI6, služba za vanjsku sigurnost Britanije, po prvi put u povijesti izdala oglase za zapošljavanje u domaćim medijima. GCHQ, služba za elektronski nadzor, oglase je ubacila u popularne online-igre kako bi u svoje redove privukla tehnološke "geekove".

U britanskim obavještajnim krugovima su, inače, dugo vremena vrata bila zatvorena homoseksualcima jer se vjerovalo da su zbog svojeg životnog stila ranjiviji na ucjene i skloniji izdaji. Takve su zabrane ustanovljene nakon skandala kojeg su 1950-ih izazvali Guy Burgess i Anthony Blunt - dvojica homoseksualaca koji su stvorili sovjetsku špijunsku ćeliju unutar MI5.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara