Mianmar: Oslobođen politički zatvorenik "broj dva"

MIANMARSKA (burmanska) vladajuća hunta oslobodila je drugog najuglednijeg političkog zatvorenika u zemlji, čelnika studentskih demokratskih prosvjeda održanih 1988. godine Mina Ko Nainga, a analitičari taj potez ocjenjuju velikim korakom prema političkim reformama u toj državi.

"Osjećam se kao da sam probuđen u zemlji sna i tek sam počeo otvarati oči", rekao je Min Ko Naing novinarima u Rangunu, nakon oslobađanja iz zatvora u kojem je proveo gotovo 16 godina.

Oslobađanje Min Ko Nainga, koji je bio zatvoren od ožujka 1989. godine, analitičari su čekali kao potvrdu prošlomjesečnog "čišćenja" mianmarske obavještajne službe.

Druga potvrda trebalo je bilti oslobađanje iz kućnog pritvora čelnice burmanske oporbe, ikone demokracije i dobitnice Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi. To se, međutim, nije dogodilo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mianmarska vlada nikada nije priznala da drži političke zatvorenike, ali je pod pritiskom međunarodne zajednice do prošle godine provodila sporadična i rijetka oslobađanja zatvorenika iz "humanitarnih" razloga.

Vlada je 22. listopada objavila raspuštanje NIB-a, sigurnosnog tijela koji među svojim brojnim ograncima ima i vojnu obavještajnu službu, četiri dana nakon što je otpustila njegovog vođu, generala Khina Nyunta. NIB je imao vrlo široke ovlasti i mogao je intervenirati u svim slojevima društva.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara