Mianmarska oporba bojkotira konvenciju, Suu Kyi nije još nije sprema za oslobađanje

Glavna oporbena stranka u Mianmaru, Nacionalna liga za demokraciju (LND) Aung San Suu Kyi, objavila je u petak da neće sudjelovati na nacionalnoj konvenciji koju je za ponedjeljak sazvala vojna vlada radi počinjanja procesa demokratizacije. L

"LND je zaključila da neće služiti interesima nacije sudjelujući u nacionalnoj konvenciji. Dakle, odlučili smo ne sudjelovati jer vlada nije zadovoljila naše zahtjeve", izjavio je Aung Shwe, predsjednik LND-a u sjedištu stranke kamo su pristaše i diplomati došli u velikom broju.

Brojni analitičari ocijenili su da konvencija neće biti vjerodostojna u odsustvu LND-a.

Liga je također ocijenila da "nema trenutačno mogućnosti" da se ukine kućni pritvor njezine čelnice Aung San Suu Kyi, koja je uhićena 30. svibnja 2003. s drugim čelnicima stranke i brojnim pristašama nakon ubojite zasjede koju je, čini se, organizirala hunta, na konvoj na sjeveru Mianmara.

Odluka LND-a da bojkotira nacionalnu konvenciju ozbiljan je udarac inicijativi vlade koja je odlučila, pod međunarodnim pritiskom i američkim sankcijama, početi proces demokratizacije prije nego dođe do "slobodnih" izbora za koje datum održavanja nije zasad zakazan.

LND je postavio uvjete hunti za sudjelovanje i zatražio izvjesne garancije kako konvencija ne bi bila parodija demokracije. Stranka je zatražila i oslobađanje dvoje svojih čelnika.

Agencija France presse bilježi da je vojna vlada vjerojatno do posljednjeg trenutka oklijevala odgovoriti Ligi. U petak je bio posljednji dan za upisivanje između 1000 i 1200 delegata koliko ih se očekuje u velikom središtu, četrdesetak kilometara od Ranguna, na sastanku koji treba početi u ponedjeljak i na kojem bi trebao biti sastavljen tekst Ustava.

(Hina) xbnš yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara