Microsoftov program uklonit će blagajnike i redove u trgovinama

Microsoftov program uklonit će blagajnike i redove u trgovinama
Screenshot (ilustracija): Amazon

MICROSOFT radi na tehnologiji koja bi eliminirala blagajnike i redove za blagajne u trgovinama, što predstavlja izazov Amazonovoj automatiziranoj trgovini namirnicama.

Kako javlja Reuters, koji je razgovarao s više izvora upoznatih s ovom temom, softverski gigant razvija sustave koji prate što kupci stavljaju u svoja kolica. Microsoft je pokazao primjer ove tehnologije trgovačkim lancima diljem svijeta i u pregovorima je s Walmartom oko moguće suradnje.

>> Pogledajte kako izgleda kupovina u prvoj trgovini na svijetu bez prodavača i redova

Microsoft pomaže trgovačkim lancima protiv konkurencije iz Amazona

Microsoftova tehnologija bi tako trebala pomoći konvencionalnim trgovačkim lancima da drže korak s Amazon Go-om, prvom potpuno automatiziranom trgovinom, koja je u Seattleu otvorena ovog siječnja.

U toj trgovini sve što kupac treba napraviti je prijaviti se na ulasku očitavanjem QR koda s pametnog telefona i nakon toga može slobodno uzeti željene artikle i napustiti trgovinu. Ne postoji klasično naplaćivanje i očitavanje cijena artikala, ne postoje redovi u kojima treba čekati da bi se platilo. 

Kamere i senzori instalirani u trgovini identificiraju sve artikle koje kupac uzme s police. Nakon izlaska iz trgovine na pametni telefon odmah mu stiže račun, a za plaćanje artikala tereti se kreditna kartica kupca.

Amazon Go će se uskoro otvoriti i u Chicagu i San Franciscu, zbog čega se konkurencija ubrzano priprema za još jedan veliki prevrat koji će Amazon izazvati u svijetu maloprodaje. Neki od njih testirali su programne pomoću kojih kupci skeniraju svaki artikl koji uzmu, ali s pomiješanim rezultatima. 

Amazon u prednosti

Microsoft već surađuje s maloprodajnim tvrtkama, a trenutno je drugi najveći prodavač cloud usluga koje su ključne za elektronsko poslovanje. Nije poznato kad će točno Microsoft izbaciti na tržište vlastitu verziju automatizirane tehnologije checkouta, ali izgleda da slijedi velika bitka za ovo tržište između Microsofta i Amazona.

Međutim, Microsoft je tu u znatnom zaostatku, budući da je Amazon gradio svoj Amazon Go pune četiri godine u tajnosti, prije nego što je pokrenuo pilot-projekt samo za vlastite zaposlenike u svom kampusu u Seattleu 2016. Nakon toga je prikupljao podatke još 14 mjeseci  prije nego što je otvorio prvu trgovinu u Seattleu. Amazon još uvijek naporno radi kako bi unaprijedio tehnologiju i riješio početne probleme. 

"Ovo je budućnost kupovine za minimarkete i supermarkete", smatra Gene Munster, čelnik istraživanja u investicijskoj tvrtki Loup Ventures, koja procjenjuje da tržište za automatiziranu kupovinu vrijedi čak 50 milijardi dolara. Blagajnik je, inače, trenutno jedno od najčešćih radnih mjesta u SAD-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara