Migranti iz Bihaća preseljeni u kamp Blažuj kod Sarajeva

Migranti iz Bihaća preseljeni u kamp Blažuj kod Sarajeva
Foto: Index

VEĆA skupina ilegalnih migranata smještena je danas u nedavno uspostavljeni prihvatni centar u mjestu Blažuj kod Sarajeva i sada ih je tamo nešto više od četiri stotine, potvrdili su predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja upravlja migrantskim centrima u Bosni i Hercegovini.

Danas u Blažuj doputovalo oko 170 migranata

Tijekom dana u nekadašnju vojarnu u Blažuju koja je pretvorena u prihvatni centar otvorenog tipa doputovalo je oko 170 migranata. Riječ je o osobama koje su ranije boravile u improviziranom kampu Vučjak kod Bihaća, a nakon njegovog zatvaranja u prosincu prošle godine privremeni smještaj im je bio osiguran u centru Ušivak, također kod Sarajeva.

U Blažuju sada boravi 413 migranata

Predstavnik IOM-a Dražen Rozić kazao je novinarima kako sada u Blažuju boravi 413 ilegalnih migranata, koliki su trenutačni smještajni kapaciteti. Najavio je da će se taj prihvatni centar širiti, a cilj je osigurati smještaj za oko 1200 osoba.

Uz zidane građevine koje su nekada bile korištene kao skladišta, IOM priprema smještaj migranata i u oko stotinu posebnih kontejnera pogodnih za boravak u zimskim uvjetima.

"Radovi bi trebali biti gotovo do 25. siječnja", kazao je Rozić.

Priljev migranata u BiH trenutačno je smanjen

Prema podacima kojima raspolaže IOM, priljev ilegalnih migranata u BiH trenutačno je smanjen zbog zimskih uvjeta, no procjena je kako će se stanje promijeniti s dolaskom proljeća.

Tijekom 2018. i 2019. godine u BiH je ušlo oko 60 tisuće ilegalnih migranata i svi su stigli iz Srbije i Crne Gore. Većina je uspjela nastaviti put ka Zapadu. U BiH trenutačno boravi oko 8500 migranata čiji je cilj također nastaviti put prema državama članicama Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara