Migranti nastavili putovanje kroz Meksiko do SAD-a

Migranti nastavili putovanje kroz Meksiko do SAD-a
Foto: EPA

KARAVANA s oko 3000 migranata, uglavnom iz Hondurasa, nastavila je putovanje kroz Meksiko prema Sjedinjenim Državama unatoč upozorenjima američkog predsjednika Donalda Trumpa i meksičke vlade.

Tisuće muškaraca, žena i djece napredovale su 40 kilometara unutar meksičkog teritorija od Ciudada Hidalga, na granici s Gvatemalom, do grada Tapachule, oba u državi Chiapas.

Većina migranata ušla je u zemlju ilegalno i ignorirali su pozive meksičkih vlasti da zatraže azil u Meksiku.

"Meksička država poziva vas da regulirate svoj migrantski status u zemlji", rekao je regionalni dužnosnik zadužen za pitanje migracija Francisco Echevarria. "U suprotnom, morat će se primijeniti zakon", dodao je.

Trump prijeti ukidanjem pomoći zemljama koje ne spriječe migrante

Organizatori kažu da je u karavani 7500 ljudi, ali nema službenih podataka. Do američke granice migranti moraju proći još 3800 kilometara.

Trump, koji je zaprijetio da će pozvati vojsku da zatvori američku granicu s Meksikom, objavio je jučer na Twitteru da se "poduzimaju sveobuhvatni napori kako bi se zaustavio" val ilegalnih migranata.

On inzistira na tome da migranti moraju prvo zatražiti azil u Meksiku dodajući da "ako to ne učine, SAD će ih vratiti natrag". Trump je također zaprijetio da će prekinuti pomoć Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru ako ne spriječe migrante da prijeđu njihove granice na putu prema Sjedinjenim Državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara