Migranti zločinci: Ovo su Hrvati koji su u inozemstvu ubijali i silovali

Migranti zločinci: Ovo su Hrvati koji su u inozemstvu ubijali i silovali
Foto: Facebook

OTKAKO je prošlog tjedna skupina migranata pokušala ući u Hrvatsku na granici s BiH, na društvenim mrežama i u desničarskim medijima zaoštrila se retorika protiv migranata.

Tako se sve se više piše i govori o migrantima kao kriminalcima, osobama koje su opasne za Hrvate i Hrvatsku te osobama koje će u Hrvatskoj i Europi počiniti zločine. 

Podsjećamo stoga na slučajeve Hrvata koji su odselili iz Hrvatske i u inozemstvu počinili zločine. Na Hrvata koji je u Njemačkoj silovao i zlostavljao 17 žena, Hrvata koji je u Njemačkoj ubio šestogodišnjeg sina i još dvije osobe, na Hrvata koji je u Austriji izbo suprugu nožem u njezinu stanu, na Hrvata koji je u restoranu u Njemačkoj ubio bivšu djevojku i sebe te na Hrvata koji je nasred ulice u Njemačkoj izbo suprugu.

Pavo P. - Minhenski fantom koji je silovao i zlostavljao 17 žena

Pavo P. je Hrvat koji je od 2005. do uhićenja 2010. godine seksualno zlostavljao 17 žena. Njemački mediji javili su tada kako je Pavo P. noću sijao strah ulicama Münchena, na kojima je vrebao žene i silovao čak njih 17. Policija je ulovila serijskog silovatelja kojeg su mediji prozvali Minhenskim fantomom 2010., a godinu kasnije počelo je suđenje. Pavo P. je tada imao 41 godinu, bio je dostavljač koji je poznavao svaki kutak grada i to je koristio kako bi vrebao žene.

On je 2011. osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i zlostavljanja 17 žena. Iako se očekivalo da bi mogao dobiti do 15 godina zatvora, sud je kao olakotne okolnosti uzeo činjenicu da je Pavo P. sve priznao te da se pokajao i ispričao svojim žrtvama. 

Njemački mediji bili su šokirani ovom preblagom kaznom.

Njegov modus operandi uvijek je bio isti, pratio je crnokose žene u kratkim suknjama najčešće kada su izlazile iz podzemne ili tramvaja. Kada bi im se prišuljao napao bi ih s leđa, začepio im usta i odveo ih u grmlje ili bi ih napao na parkingu između automobila. 

Policija pretpostavlja kako je broj žrtava bio puno veći od prijavljenog. Dodali su tada i kako se većina žena hrabro borila s njim, sve osim Vere G. (ime dodijeljeno kako bi se zaštitio identitet svjedokinje). Ona je bila studentica u dobi od 22 godine koju je Pavo P. napao u večeri 12. kolovoza 2010., oko 3:30 ujutro. Sišla je s tramvajske stanice kada ju je počinitelj zgrabio i začepio joj usta.

"Radit ćemo što god hoćeš, samo me nemoj ubiti", molila ga je. Prema optužnici, on ju je u grmlju silovao.  "Samo sam je dirao između nogu", rekao je na sudu. Sudac ga je pak pitao za motiv njegovih napada, a on je rekao kako je to radio iz frustracije. 

"Frustracija, stres, dosada. Želio sam to osjetiti i preplašiti ih", rekao je pred sudom.

Dominik S. - 17-godišnji Hrvat ubio sestrinog dečka Srbina

2014. godine je Dominik S. iz Hrvatske ubio 23-godišnjeg Srbina, Mirka Milenkovića. Mirko je bio zaljubljen u Danielu, Dominikovu sestru, koju je planirao oženiti. Ovaj slučaj dogodio se blizu Frankfurta na Majni. 

Ubojstvo se dogodilo  ispred Danieline kuće gdje je Mirko čekao Danielu da je odvede na maturalni ples.

Dominik S. bio je maloljetan kada je ubio Milenkovića kojeg je nasmrt izbo. Kako su tada javili lokalni mediji, motiv je bila nacionalna netrpeljivost.

Dražen Dakić - U Njemačkoj ubio sina i još dvije osobe, ženu ostavio na životu da pati za sinom

Hrvat Dražen Dakić je 15. listopada prošle godine ubio 6-godišnjeg sina, 34-godišnjeg partnera supruge koja je od njega pobjegla i rođakinju svoje supruge u dobi od 29 godina. 

Dakićeva supruga i 6-godišnji sin bili su u bijegu od njega zbog obiteljskog nasilja. Majka i sin su se u Villingendorf, malo mjesto od 3 i pol tisuće stanovnika, doselili dva tjedna prije ubojstva i u školi su zamolili da nikome ne otkrivaju njihovu novu adresa.

Dakić je ipak saznao gdje žive. Preko ograde je upao u dvorište kuće u kojoj su živjeli njegova supruga s novim 34-godišnjim partnerom i 6-godišnji sin.

Ušavši preko terase u kuću, iznenadio je prisutne tijekom obiteljske proslave za dječaka koji je tek krenuo u osnovnu školu. Bila je prisutna i 29-godišnja rođakinja Dakićeve supruge, a ubio je nju, svog sina i suprugina novog partnera.

Mediji su tada javljali da je Dakićevu krvavom pohodu svjedočila i trogodišnja sestra ubijenog dječaka koju, na sreću, nije upucao.

Navodno su razlozi za raspad Dakićeva braka bili financijski problemi, s obzirom na to da je bankrotirao dvije godine ranije te njegova nasilna narav zbog koje je već bio kažnjavan za nanošenje tjelesnih ozljeda.

Nakon ubojstava pet dana bio je u bijegu, za njim je izdana tjeralica, a u policijskoj potjeri sudjelovalo je više od 50 policajaca i helikopter.

U mjestu Neufra uočile su ga dvije osobe koje su ga prijavile policiji. Pri uhićenju se nije opirao, već je policiji samo rekao "ja sam onaj kojeg tražite" i predao im se.

Tužitelj je u izlaganju sudu rekao kako se Dakić odlučio osvetiti ženi koja je pobjegla od njega zbog zlostavljanja pa je zato brutalno ubio i njihova malog sina, pucajući u njega iz neposredne blizine. Nju je ostavio na životu. "Želio je da pati cijeli život", rekao je tužitelj.

U listopadu ove godine Dakić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora. Okružni sud u Rottweilu je zbog posebno teškog kaznenog djela odlučio i da Dakić neće moći biti pomilovan nakon što odsluži 15 godina kazne.

Dragan K. - U Austriji suprugu izbo nožem 

U ožujku ove godine u Austriji je uhićen 44-godišnji Dragan K. zbog ubojstva svoje 46-godišnje supruge, također Hrvatice. Kako su tada javili austrijski mediji, on je došao u posjetu svojoj supruzi u mjesto Bad Schallerbach. Rano tog jutra su se posvađali, a on je potom zgrabio kuhinjski nož i izbo je. Iako su susjedi pozvali policiju, do njihova dolaska je već bila mrtva.

Susjedi su oko 6 sati ujutro začuli buku. Iako su najprije mislili da se radi o buci koju stvaraju djeca, kada su čuli da netko viče "Upomoć", pozvali su policiju. Dok je policija stigla na lice mjesta, Sarajka je bila mrtva, a njezin suprug Dragan uhićen je i osumnjičen za ubojstvo.

"Osumnjičeni se nije opirao. Ipak, istraga ide sporo jer Hrvat jedva govori njemački. Morali smo ga ispitati uz pomoć tumača", izjavila je glasnogovornica policije Simone Mayr-Kirchberger.

On je supruzi u posjet došao tijekom vikenda u stan u kojemu je ona živjela sama od prosinca 2017. Prema dostupnim informacijama, on nije živio tamo, niti je tamo bio prijavljen. No te nedjelje je došao u posjet i prenoćio, a rano ujutro došlo je do burne svađe. Kako je tada objavio austrijski portal Krone, tijekom ispitivanja je Dragan K. potvrdio kako su se posvađali zbog razvoda.

Ljiljo Piljić - Ubio bivšu djevojku Nadu Vrebac u Kölnu pa presudio sebi

U travnju ove godine u restoranu u Kölnu pronađeni su mrtav muškarac i žena. Njemački mediji su odmah objavili kako se radi o Hrvatici koja je u restoranu radila kako konobarica te kako je muškarac bio njezin partner. Dok su gosti mirno večerali u popularnom restoranu, 50-godišnji muškarac pratio je ženu do podruma restorana gdje ju pucnjevima iz pištolja ubio. Potom je presudio sebi, a njihova tijela pronašla je vlasnica restorana koja je pozvala policiju. 

Glasnogovornica policije tada je otkrila kako je Hrvaticu ubio bivši dečko. "Njen bivši dečko neopaženo ju je pratio i ubio pištoljem, a zatim je ubio sebe. Motiv zločina je navodno neriješeni privatni odnos", rekla je tada.

Već sutradan objavljeno je kako se radilo o Ljilji Piljiću, Hrvatu koji je rođen u BiH, a čija je adresa boravka bila u Dugom Selu. Nada Vrebac, djevojačkog prezimena Bilić, rođena je iste godine kao i Ljiljo Piljić, 1968. godine. I ona je rođena u Dusini, u BiH, a imala je djecu iz ranijeg braka.

Tužiteljstvo je ostalo pri izjavi da je motiv ubojstva neriješen privatni odnos. 

Suprugu izbo 12 puta nasred ulice - "Idemo zajedno u grob"

U listopadu ove godine počelo je suđenje 44-godišnjem Hrvatu koji je oko prije godinu dana izbo na smrt svoju 43-godišnju suprugu zato što ga je odlučila napustiti. Muškarac čije ime nije objavljeno, na početku suđenja priznao je djelo te dodao da i danas voli svoju suprugu s kojom je bio u braku 25 godina. 

Suprugu je izbo 12 puta nasred ulice, 10 puta u prsa i 2 puta u vrat, uz riječi: “Idemo zajedno u grob.” Optuženik je pred sudom izjavio da je ovisan o alkoholu i da je to uvijek izazivalo napetosti sa suprugom koju je u Hrvatskoj upoznao kao 17-godišnjak, dok ga je ona više puta napuštala upravo zbog alkoholizma. 

Ubio ju je kada je krenula na posao. On ju je pratio, sustigao i izbo na ulici. Tužitelj je naveo da je muškarac prethodno više puta bio agresivan tijekom njihova braka i da je tukao pokojnicu. Kako je tada javila agencija DPA, ubijena žena se 2016. doselila u Njemačku zbog posla, a sa sobom je povela i jednog od trojice sinova, dok je suprug s ostalom dvojicom ostao u Hrvatskoj. U Münchenu je prvo stanovala kod sestre, a onda je pronašla vlastiti stan. Tada se u München doselio i suprug.

Tužiteljstvo je na sudu izjavilo i kako se supruga financijski brinula za obitelj dok je ubojica od 2010. godine bio nezaposlen, navodno zbog zdravstvenih razloga, odnosno jer čuje glasove u glavi.

“Jedan od njih je bio glas moje majke koja me uvjeravala da me supruga vara i da je trebam napustiti”, izjavio je na sudu, a potom je rekao i kako sada čuje i glas supruge koju je ubio te da zna da ga nije varala.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara