Migrantska kriza ruši popularnost Angeli Merkel, desničarski AfD ima najveću podršku ikad

Migrantska kriza ruši popularnost Angeli Merkel, desničarski AfD ima najveću podršku ikad
Foto: EPA

PODJELE u konzervativnom bloku njemačke kancelarke Angele Merkel smanjile su podršku njezinoj "velikoj koaliciji" i pogurale protuimigrantsku Alternativu za Njemačku (AfD) prema dosad najvećoj zabilježenoj popularnosti, pokazala je anketa objavljena u nedjelju. 

Anketa koju je provela agencija Emnid za novine Bild am Sonntag pokazala je da je savez Angele Merkel na 31 posto, što je dva postotna boda manje nego u prošloj anketi. AfD je narastao za jedan bod te je sada na 16 posto, najviše ikad u anketi Emnida. 

Socijaldemokrati, koalicijski partneri konzervativaca, ostali su na 18 posto. 

Konzervativni blok Angele Merkel u unutarnjem je sporu oko toga treba li migrante vraćati na njemačkoj granici ako su bili registrirani u nekoj drugoj članici Europske unije. 

To je pitanje unijelo razdor u dugogodišnji savez konzervativaca i postalo najozbiljniji dosad izazov vodstvu kancelarke, pokrenuvši pitanje mogućeg kolapsa njene koalicije samo nešto više od 100 dana nakon što je stupila na vlast. 

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer iz bavarske konzervativne Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja se priprema za lokalne izbore u listopadu, zaprijetio je da će ignorirati želje kancelarke i narediti policiji da odbija tražitelje azila na granici ako ona ne osigura širi europski sporazum o pravednijoj raspodjeli migranata u tom bloku. 

Rješenje "se može pronaći"

Volker Kauder, član Merkelinog CDU-a koji predvodi konzervativni blok u parlamentu, izrazio je žaljenje što neki politički čelnici propitkuju budućnost saveza, no istaknuo je da je prerano govoriti o njegovom padu. 

"Parlamentarna grupa nastavlja postojati i sposobna je djelovati", rekao je Kauder za ZDF, dodavši kako vjeruje da se i dalje može postići dogovor o migrantskom pitanju. 

Boris Pistorius, ministar unutarnjih poslova sjeverne savezne države Donja Saska, optužio je bavarske konzervativce da preuveličavaju razmjer problema s migrantima. 

Markus Soeder, visoki dužnosnik CSU-a i premijer Bavarske, u toj saveznoj državi kampanju planira voditi ne uključujući Merkel, piše Welt am Sonntag. Soeder je umjesto nje pozvao austrijskog kancelara Sebastiana Kurza čija vladajuća koalicija uključuje krajnje desnu stranku FPO. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara