Mikrobiolog američke vojske širio antraks SAD-om 2001. godine

Mikrobiolog američke vojske širio antraks SAD-om 2001. godine

NAKON sedmogodišnje istrage o širenju antraksa u SAD-u putem pismovnih pošiljki, koja je 2001. izazvala priličnu histeriju u SAD-u, američki FBI je danas objavio rezultate koji pokazuju da je samo jeda osoba odgovorna za takav biološki napad, a to je vojni mikrobiolog Bruce Ivins.

Ivins je bio zaposlen u vojnom laboratoriju Fort Detrick u Marylandu, dok je sama pisma sa otrovnom supstancom slao neposredno nakon terorističkih napada na Ameriku, koji su se zbili 11. rujna 2001. Od njegovih "dopisa" smrtno je stradalo 5 osoba, a još 17 je inficirano.

Ivins je 18 godina radio na cjepivu protiv antraksa

"Sagledavajući dokaze koje smo dosad prikupili sigurni smo da je doktor Ivins bio jedina odgovorna osoba za takve napade", kazao je državni tužitelj Washingtona D.C. Jeffrey Taylor.
FBI je na Ivinsa posumnjao kada je prema DNK analizama utvrdio da je antraks, odaslan putem kuverti, isti onaj koji se ispitivao u laboratoriju Fort Detrick. Tamo je Ivins 18 godina radio na cjepivu protiv te zarazne bolesti.

Isto tako, istragom je utvrđeno da je Ivins imao pristup sredstvu koje vlažne bakterije antraksa pretvara u suhi prah, a u tom obliku je ova smrtonosna bolest slana putem pisama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Depresivan, mentalno poremećen i paranoičan ubio se 29. srpnja

Takvom ponašanju vojnog znanstvenika ide u prilog i svjedočanstvo njegove psihologinje Jean Carol Duley, koja je izjavila da je Ivins bio depresivan i mentalno poremećen, pa i paranoičan, jer je smatrao da ga istražitelji progone. Nije stoga čudno što je 29. srpnja ove godine izvršio samoubojstvo i to prekomjernom dozom lijekova.

Duley, koja je Ivinsa liječila pola godine, dodala je da je riječ o sociopatu, željnom osvete te da se njegovo duševno stanje pogoršavalo kako je istraga odmicala.

Prijatelji tvrde da je bio topla osoba

S druge strane, takvo mišljenje o Ivinsu ne dijele njegovi prijatelji koji su uvjereni kako je njega teško okarakterizirati kao ubojicu. Prijatelji Ivinsa opisuju prije toplu osobu koja se izuzetno brinula za svoje bližnje.

Naveli su i da se tijekom istrage žalio na tretman koji su mu priuštili savezni agenti, odnosno na pritisak koji su cijelo vrijeme morala osjećati i njegova djeca - FBI-ovci su njegovoj djeci govorili da im je otac ubojica.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara