Mikulić: Da su Hrvati u Iraku, bio bih odavno mrtav

Mikulić: Da su Hrvati u Iraku, bio bih odavno mrtav

DAMIR MIKULIĆ, hrvatski vozač koji je u američkim zatvorima u Iraku proveo dva i pol mjeseca, za Jutarnji list je rekao da bi prošao puno gore da je hrvatska vojska sudjelovala u ratu. Potvrdio je da je jedan dio zatočeništva proveo u zloglasnom Abu Ghraibu.

Mikulić se prisjeća da je kameru kupio u Bagdadu te da je tijekom povratka s istovara robe u Rimadiju snimao jednu lijepu zgradu. Tada ga je vidio jedan Arapin i prijavio za snimanje. Mikulić je, kako tvrdi, bio optužen za sedam minuta, a ne kako se do sada u u medijima spominjalo sedam sati snimljenog materijala.

Prvih 15 dana zatočeništva proveo je u zatvoru u Al Ramadiju, a potom je premješten Abu Ghraib. Kada je oslobuđen sumnji za špijuniranje, premješten je u Camp Buccu.

Abu Ghraib Mikulić je opisao kao veliki prostor sa šatorima s oko 7000 zatvorenika, većinom neiračana osumnjičenih za špijunažu. Navodni mudžahedini, tvrdi mladi vozač, osumnjičeni su bez ikakvih pisanih dokaza.

Mikulić kaže da ga nitko fizički nije zlostavljao, ali da mu je kao jedinom katoliku jako teško bilo živjeti među muslimanima. Najteže mu je bio prvih dana, kada mu je nekoliko zatvorenika prijetilo da će ga ubiti, ali su ostali stali na njegovu stranu i pomogli mu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike probleme pravilo mu je i neznaje jezika. Tvrdi da je samo jednom ispitan i to bez prevoditelja. Na svom lošem engleskom objasnio je da se i sam borio protiv terorista, te da je katolik i da radi za Amerikance.

Vjeruje da bio odavno bio mrtav da se hrvatska vojska nalazila u u Iraku, jer Iračani mrze Amerikance i njihove pomagače iz drugih zemalja.

Iako je nakon što je oslobođen optužbi 17. studenog u zatočeništvu čekao još tri tjedna jer nije bilo osoba koje su trebale potpisati njegove papire za izlazak, Mikulić je sretan kako je sve završilo. Do turske granice doveli su ga rođaci prijatelja Haitema, a najviše mu je pomogao Turčin Razi, koji je iz Mosula izvukao tijelo Dalibora Burazovića.

Mikulić je demantirao srpskog vozača Dejana Gvozdanovća koji je tvrdio da mu je pomogao. Mikulić kaže da ga je srpski kolega pokrao. Iz njegova kamiona odnio je čak rezervne gume i akumulator.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara