Mikuličić će pokušati osporiti dio optužnice protiv Gotovine

ODVJETNIK Goran Mikuličić, kojeg će Vlada imenovati za svojeg pravnog savjetnika u slučaju umirovljenog generala Ante Gotovine, najavio je u ponedjeljak, kako je objavljeno u središnjem Dnevniku HTV-a, da mu je osnovni zadatak osporiti dijelove optužnice koji navode da je hrvatska država planirala etničko čišćenje srpskog stanovništva.

Vlada je u ponedjeljak priopćila da će na svojoj sljedećoj sjednici u četvrtak imenovati Mikuličića pravnim zastupnikom u slučaju umirovljenog generala Ante Gotovine, kojeg je Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) optužio za ratne zločine počinjene tijekom i nakon operacije "Oluja" u kolovozu 1995. godine.

"Tako kako je koncipirana optužnica protiv generala Gotovine, kao i protiv generala Bobetka prije toga, de facto državu prikazuje kao jednu organizaciju koja je planirala i etničko čišćenje i progon stanovništva po vjerskoj, odnosno etničkoj naravi. Prema tome, to je nešto s čime se država, naravno, ne slaže", kazao je Mikuličić za Dnevnik HTV-a.

Mikuličić je istaknuo kako je siguran da bi teze koje je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith iznio na prošlotjednom svjedočenju protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića mogle srušiti dio optužnice protiv generala Gotovine, posebice dio koji se odnosi na sustavno planirano etničko čišćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komentirajući stajališta Vladinih stručnjaka da se slučaj Gotovina može riješiti samo u Haagu, Mikuličić je kazao da status generala Gotovine "u ovoj fazi postupka, tj. bez pojavljivanja pred sudom, prema pravilima Tribunala nije moguće mijenjati".

Napomenuo je također kako je "očito da kod Gotovine postoji svijest da je došlo vrijeme da se njegov status riješi na ovaj ili onaj način".

Zagrebački odvjetnik Mikuličić bio je Vladin pravni zastupnik u slučaju optuženog generala Janka Bobetka, a prije toga pred Haškim sudom zastupao je bosanske Hrvate Marija Čerkeza i Zlatka Aleksovskog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara