Milan Babić osuđen na 13 godina zatvora

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio je u utorak bivšeg političkog čelnika pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milana Babića na 13 godina zatvora zbog progona Hrvata i drugih nesrba s područja tzv. Krajine 1991-92.

Milan Babić (48), nekadašnji premijer i predsjednik tzv. RS Krajine paradržavne tvorevine koju su Srbi 1991. proglasili na okupiranom teritoriju Hrvatske, je 27. siječnja ove godine priznao krivnju za progon na vjerskoj, rasnoj ili političkoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti. Tužiteljstvo je zauzvrat odustalo do ostale četiri točke optužnice i preporučilo kaznu do 11 godina zatvora.

Predsjedavajući sudskog vijeća Alphonse Orie je u obrazloženju presude naveo da Babić kao regionalni politički čelnik nije bio glavni pokretač progona Hrvata, ali je "priznao da je svjesno i namjerno sudjelovao u kampanji progona, znao za zločine koji se navode u optužnici, angažirao JNA, naoružavao Srbe i držao huškačke govore koji su poticali na nasilje prema Hrvatima".

Sudac je naglasio kako je Babić priznao da je formulirao, planirao, poticao i na druge načine pomagao politiku prisilnog i trajnog uklanjanja hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva s približno trećine teritorija RH u sklopu udruženog zločinačkog pothvata.

U kampanji progona na području Krajine ubijeno je više stotina civila, na tisuće je protjerano i deportirano a više stotina ih je zatočeno, kazao je sudac Orie ističući kako je Babić priznao krivnju za "zločin krajnje teškog oblika i stoga treba očekivati razmjernu kaznu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među otegotne okolnosti je naveo njegov rukovodeći položaj koji je koristio "kako bi promovirao interese svog naroda na uštrb Hrvata i drugih nesrba kršenjem međunarodnog humanitarnog prava".

Kao olakotne okolnost istaknuo je njegovu "znantnu i opsežnu suradnju s Tužiteljstvom uz veliki rizik za sigurnost njegove obitelji i osobnu", dobrovoljnu predaju sudu, priznanje krivnje, te izraženo kajanje kao doprinos pomirbi.

"Vijeće smatra da kazna do 11 godina zatvora koju je predložilo Tužiteljstvo ne ispunjava svrhu kažnjavanja i ne zadovoljava pravdu", kazao je sudac Babiću.

Potom ga je pozvao da ustane i rekao da mu raspravno vijeće izriče kaznu od 13 godina zatvora u koju će mu biti uračunato 211 dana koje je proveo u pritvoru ICTY-a, što je Babić primio mirno.

Optužnicu protiv Babića ICTY je podignuo 6. studenoga 2003. a on se dobrovoljno predao sudu 26. studenoga da bi dva mjeseca kasnije postigao sporazum o priznanju krivnje.

Babić je u jesen 2002. dva tjedna svjedočio protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodna Miloševića potvrdivši gotovo sve navode iz njegove optužnice za Hrvatsku i dijelom za BiH. Početkom ovoga mjeseca svjedočio je iza zatvorenih vrata na suđenju bivšem predsjedniku skupštine bosanskih Srba Momčilu Krajišniku, a na jesen se očekuje da će biti krunski svjedok optužbe na suđenju svom glavnom suradniku iz Knina Milanu Martiću. U sporazumu s Tužiteljstvom obvezao se svjedočiti i protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kada oni budu uhićeni i izvedeni pred Haški sud.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara