Milanović: Gotovina i Markač su platili tuđi dug

Foto: Damjan Tadić / Cropix

"UDRUŽENI zločinački pothvat ne priznajemo i nikada ga nećemo priznati", rekao je šef SDP-a Zoran Milanović koji kaže da mu je zatvorska kazna za Gotovinu i Markača izazvala gorak osjećaj.

"Nažalost, generali su prvostupanjskom presudom dobili ovakvu kaznu zato što Hrvatska nakon Oluje nije funkcionirala kao pravna država. U tom razdoblju nisu kažnjavani zločini koji su se događali. Generali su platili tuđi dug, koji ne bi morali plaćati da je Hrvatska tada funkcionirala kao država", kaže Milanović.

Predsjednik SDP-a novinarima je izjavio da ne želi ni na koji način politički manipulirati presudom, niti od nje profitirati. "Ne želim podizati tenzije, to bi bilo neprihvatljivo i nemoralno. Nadam se da to nitko neće raditi", kaže Milanović koji nije propustio podsjetiti da se Ivica Račan prvi suprotstavio tezi o "udruženom zločinačkom pothvatu" i to u dokumentu kojeg je 2001. godine poslao Haškom tribunalu.

Čačić: Šokirani smo drakonskim kaznama

"Kazne su drakonske, šokirani smo njihovom većinom", poručio je HNS-ovac Radimir Čačić koji je također pozvao građane da zadrže dostojanstvo, te naglasio da još treba vidjeti što će se dogoditi u žalbenom postupku. "Svi znamo da su moguće drastične promjene prvostupanjskih kazni", izjavio je Čačić.

Govoreći o tezi "udruženog zločinačkog pothvata" koju je Haški sud prihvatio, Čačić ističe da to ni na koji način ne može značiti kriminaliziranje akcija Bljeska i Oluje. "Tu se radilo o legitimnom oslobođenju teritorija. Ne bi bilo dobro da se te dvije stvari u hrvatskoj javnosti brkaju, to ne može biti dobro ni za generale", kaže Čačić.

Govoreći o odluci Haškog suda da Čermaka oslobodi svih optužbi, Čačić naglašava da se u tom slučaju radi o logičnoj presudi. "On je bio general logistike, nije bilo nikakve dvojbe oko njegovog oslobađanja. Osobno sam na dan oslobođenja svjedočio o tome da se u Kninu nije desilo nikakvo prekomjerno granatiranje. Knin je u potpunosti bio sačuvan", kaže Čačić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara