Milanović od Kosor traži Ustavom zajamčena prava homoseksualcima

Tekst: V.Š.
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

VOĐA oporbe Zoran Milanović je na jučerašnjem sastanku premijerki Jadranki Kosor iznio zahtjev da se građanima Ustavom zajamče prava i slobode neovisno o spolnoj orijentaciji.

Premijerka i vođa oporbe u ponedjeljak su se našli kako bi u četiri oka razgovarali prvenstveno o načinu glasanja dijaspore. Međutim, Milanović je na sastanku iznio i prijedlog o pravima homoseksualaca koji njegova stranka dosad nije spominjala, saznaje Jutarnji.

Milanović traži da se ustavnim promjenama obuhvati i izmjena članka 14. koji propisuje da “svatko u RH ima prava i slobode neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom i drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama” dodavanjem termina “spolnoj ili seksualnoj orijentaciji”.

Predložena izmjena ne mijenja baš ništa

Ustavni stručnjaci tvrde da se tom izmjenom ne bi ništa postiglo.

"Već i to što imamo nekoliko zakona koji osobama gay populacije jamče neka prava i zabranu diskriminacije pokazuje da je naš Ustav dobar, s obzirom na to da nije priječio donošenje takvih zakona. Stoga to hoćemo li gay populaciji dati neka druga prava, primjerice, pravo na ženidbu i posvajanje djece, ne ovisi o tome što piše u Ustavu, već o političkoj odluci onoga tko je na vlasti, odnosno spremnosti našeg društva na to", rekao je analitičar Jutarnjega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara