ANALIZA GORDANA DUHAČEKA

Milanović pomeo Kolindu, ovaj put sa stilom

Milanović pomeo Kolindu, ovaj put sa stilom
Screenshot: HRT

PREDSJEDNIČKA debata između Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović u izvedbi HTV-a bila je puna iznenađenja. Čak se može govoriti o pozitivnim iznenađenjima.

Za početak, HTV je podsjetio nakon jako dugo vremena kako bi trebao izgledati jedan kompetentan javni servis. Studio je bio lijepo uređen, Zrinka Grancarić i Mislav Togonal su izvrsno upravljali debatom, u pitanjima je pokrivena većina konkretnih ovlasti koje ima predsjednik RH, ali je bilo prostora i za svjetonazorske teme, kao i tračerske svađe između kandidata, sve u odgovarajućoj dozi.

HTV bolji od RTL-a

Rezultat je bila supstancijalna i zanimljiva debata iz koje su građani doista mogli nešto naučiti o kandidatima, ali i o hrvatskim interesima i (vanjsko)političkim izazovima. Bilo je i informativno i edukativno i ugodno za gledanje, doista rijetkost za HTV. Bili su mnogo bolji od kaotične i incidentne debate na RTL-u.

O tome tko je pobijedio u večerašnjoj debati, nema nikakve dvojbe: Zoran Milanović.

Milanović je izgledao predsjednički

Bivši premijer je ovaj put uspio zadržati smirenost kroz skoro cijelu debatu, nije ni šmrcao, nije radio pretjerane grimase niti se vrpoljio za pultom, nije se unosio u Kolindin prostor kao na RTL-u te je već na prezentacijskoj razini izgledao bolje. Predsjednički.

No, još više je impresionirao poznavanjem materije, upornim, no ne agresivnim ukazivanjem na nelogičnosti i ordinarne gluposti i laži koje je izgovarala Grabar-Kitarović, efektnim dosjetkama, vladanjem brojkama i općenito kompetencijom za predsjedničku dužnost.

Zablistao u odgovoru o Crnoj Gori

Milanović je naročito zablistao kada je odgovarao na pitanje o situaciji u Crnoj Gori: ne, to nije direktna prijetnja Hrvatskoj, to je operacija beogradske čaršije koju predvodi četnički vojvoda, podržavamo naše crnogorske prijatelje.

Jednako uvjerljiv je bio u analizi situacije u Afganistanu, objašnjavanju zašto je imalo političkog smisla poslati tamo hrvatske vojnike, a zašto ih sada treba povući. Bio je odlučan i kada je riječ o Viktoru Orbanu, kojega je ispravno identificirao kao opasnost za Hrvatsku, podsjećajući da je “njegov čovjek Hernadi” upravo osuđen s Ivom Sanaderom na hrvatskom sudu zbog mita i korupcije.

Prgavost ostavio za sami kraj

Sve ono što se od Milanovića očekivalo u prvoj debati s Kolindom na RTL-u on je isporučio na ovoj na HTV-u, pokazujući da je ipak čuo i uzeo k srcu sve kritike koje je dobio zbog svog koleričnog i razmahanog nastupa.

Bivši premijer je najslabiji bio kada se dohvatio teme LGBT prava, dajući nepovezan odgovor u kojemu je pozvao građane da se, eto, naviknu na pedere jer nema druge te na samom kraju debate.

Prvo se pubertetski pobunio zašto on mora prvi držati završnu riječ, što je Mislav Togonal elegantno ishendlao, a onda je održao relativno mlak kratki govor u kojem je obećao da neće donijeti revolucionarne promjene, nego jako male, ali da će vratiti osmijeh Hrvatskoj. Zvučalo je kao loša Kolinda.

Kolinda se nije psihički raspala

Aktualna predsjednica je pak doživjela potpuni poraz, no mora joj se priznati da se nije psihički raspala tijekom debate, već je stvar privela smireno i pomalo rezignirano kraju. Kolindi se to mora uzeti kao plus s obzirom na eskapade iz kampanje.

Njena je završna riječ bila slobodno-asocijativna, kao da je zaboravila naštrebani tekst, nego samo ispaljuje natuknice, udrobila je sve i svašta bez velikog smisla, no uspjela je na kraju sve povezati s dvije rečenice o tome kako je ona za Hrvatsku, pritom izgledajući kao da to i misli.

Recitirala naučene odgovore

Skoro sve što je prije toga Kolinda pokazala, bilo je doista jadno. Predsjednica je čitala ili recitirala prethodno napamet naučene odgovore (teško je povjerovati da sama od sebe zna sve što je izgovorila na temu poreza), no to je činila neuvjerljivo, mucajući, često započinjući misao koju ne bi završila jer je valjda zaboravila ostatak rečenice. Čak i kad je čitala s papira na pultu, imala je muke, jedva je izgovorila koliko se povećao izvoz u Kinu. Na trenutke se činilo da bi Kolinda mogla nabiflani odgovor o jednoj temi izrecitirati na pitanje o nečemu posve drugom, nekoliko puta se jednostavno pogubila u onome što govori.

Ovaj put su i njeno namješteno držanje i očito fejk mimika bili primjetniji jer nije bilo Milanovića koji joj se unosi u prostor i maše naokolo. Dapače, Kolinda se više puta napadački obraćala njemu, opet u vidljivo naučenim rečenicama, no nije uspjela nijednom ga doista dovesti do zida.

Trampovska količina laži

No, najveći problem Kolindinog nastupa nije bilo ni pričanje besmislica ni loša gluma, nego to što je aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a skoro stalno lagala.

Doista je nevjerojatna količina laži, poluistina i nategnutih konstrukcija koje je Kolinda izgovorila u večerašnjoj debati, to je bilo trampovski. Milanović je prvih pola sata debate brojao Kolindine laži, ali je odustao oko 7-8, dok je Kolinda u istom stilu nastavila puna dva sata.

Kontradikcije o SOA-i

Kolinda je toliko muljala da se teško od prve sjetiti primjera jer joj je svaka treća rečenica jedan primjer, no svakako vrijedi izdvojiti da je odlučno ustvrdila kako se ona “ne miješa u rad SOA-e”, dok je u prošloj debati na RTL-u rekla da se “pet godina bori protiv korupcije u SOA-i”. Pa kako se borila, ako se ne miješa u njihov rad? No, ispostavilo se da se uopće nije borila jer je Kolinda u debati rekla da će ako bude ponovno izabrana za predsjednicu poslati inspekcijski nadzor u SOA-u. Što je radila pet godina, čemu futur?

Strašno se i zapetljala u svojem napadu na Dragana Lozančića, šefa SOA-e kojega je smijenila, sada odjednom otkrivajući da se petljao u političke procese, dok je donedavno tvrdila da o tome ništa ne može govoriti zbog nacionalne sigurnosti i da će reći razloge samo u tajnosti, nekakvoj “certificiranoj komisiji” kako je izvalila na RTL-u. Sad odjednom na HTV-u iz Kolinde izlazi bujica optužbi na Lozančićev račun. Milanović je, pak, matirao s time da je tog istog Lozančića premijer Andrej Plenković imenovao šefom vladine agencije.

Neuvjerljiva obrana na Milanovićev napad o pomilovanjima

Pogubila se i kada ju je Milanović prozvao da je pomilovala tajkuna Leona Sulića, u čijoj je tvrtki devedesetih bila s 27 godina - kao Sanaderov obećavajući kadar - u Nadzornom odboru. Kolinda je rekla da “nije znala da je bila u poslovnom odnosu” s čovjekom kojeg je onda kao predsjednica kasnije pomilovala, što, ako je istina, dovodi u pitanje predsjedničinu inteligenciju i sposobnost sjećanja, a ako nije, onda je najgora moguća obrana.

U temama iz vanjske politike, koje bi ipak trebale biti Kolindin forte, predsjednica se nije proslavila. Previše se oslanjala na floskule, sjetila se podržati Crnu Goru tek kada je to učinio Milanović, ispričala je priču o izvozu oružja u Siriju koja nigdje nije otišla, no najviše se kompromitirala govoreći o Mađarskoj i izbjegličkoj krizi, opet se postavljajući kao da joj je mađarski interes ispred hrvatskog. Mađaronski je branila Orbana i napadala hrvatsku politiku u izbjegličkoj krizi, što je Milanović s pravom prozvao.

Kolinda Milanoviću zamjerila što se "posvađao s Vučićem"

Čak je uspjela Milanoviću zamjeriti što se "posvađao s Vučićem", što je Milanović rado prihvatio jer u Hrvatskoj nitko nije izgubio glasove zbog svađe s aktualnim predsjednikom Srbije. Ispalo je da Kolinda nakon svega brani Vučića, da joj je on bliži od bivšeg hrvatskog premijera, kakav god bio.

Posve neočekivano, Grabar-Kitarović je iznenađujuće zablistala u temi u kojoj je Milanović podbacio - LGBT pravima.

Kolinda podržala pravo istospolnih parova na udomljavanje djece

Na pitanje o odluci Upravnog suda, po kojoj je presuđeno da se istospolni parovi moraju primiti u proces udomljavanja djece, Kolinda je prvo malo vrludala u frazama, da bi izrazila sumnju je li hrvatsko društvo spremno za istospolne parove koji udomljavaju i odgajaju djecu, da bi završila s time da govori o “istospolnim obiteljima” i apelom da se odluka Upravnog suda poštuje i provodi.

Drugim riječima, Kolinda je podržala to da hrvatski istospolni parovi udomljavaju djecu, što je bez konkurencije najpozitivnija stvar koju je u pet godina na Pantovčaku rekla o LGBT pravima i LGBT građanima RH. Nema sumnje da će to razbjesniti Kolindine fanove iz obiteljaških krugova, s obzirom na to da je predsjednica šokantno lako nadmašila Milanovića u izražavanju podrške pravima LGBT građana Hrvatske.

Milanović bez agresije mnogo efektnije razotkrio Kolindinu potkapacitiranost

Bio je to jedini, možda i nehotični, bljesak u Kolindinom nastupu, koji je pokazao da predsjednica ne može bolje od onoga što je pokazala na RTL-u. Može samo lošije, kao večeras.

Nasuprot tome, Milanović je došao u svojem, čini se, najboljem izdanju te potpuno deklasirao Kolindu. Ključna je razlika da je ovaj put to učinio na finjaka, bez pretjerane agresije i testosterona, čime se razotkrivanje protukandidatkinje kao potkapacitirane na skoro svakom nivou - Kolindi se mora priznati da ima savršen izgovor američke varijante engleskog - mnogo jasnije vidjelo.

Sve u svemu, Milanović je pokazao da ipak može obuzdati svoju prgavu narav, što nije izbrisalo vatromet te iste naravi s prijašnje debate. On je zapravo potvrdio da može kad hoće, ali da to ne znači da uvijek hoće.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara