Milanović: Sabor treba prestati s ovim neradom, neka građani odluče koga žele na vlasti

Milanović: Sabor treba prestati s ovim neradom, neka građani odluče koga žele na vlasti

Screenshot: Internet TV Hrvatskog sabora

U SABORU je govorio Zoran Milanović koji je rekao da treba hitno na izbore te da će SDP glasati za opoziv

"Glasamo protiv vlade i premijera. Za izbore smo spremni, ali nismo sretni. Zemlja je u čudnom stanju. Kada sam pred par godina govorio o slučajnoj državi kritizirali su me. Sad vidite o čemu sam govorio. Ne možemo biti slučajna država. Vlada će biti opozvana danas, ovaj Sabor ne može nastaviti s ovim neradom", rekao je Milanović.

"Vrijeme je da ovaj sabor prestane s neradom i da idemo na izbore. Ne kažem da je ovo sabor neradnika. Ovdje vjerojatno u svim redovima i bojama ima vrijednih i profesionalnih ljudi, ali ove ih političke okolnosti spriječavaju da išta daju od sebe. I to nikakvo preslagivanje neće promijeniti. Rekoh za izbore spremni. ne sretni. Tko će dobiti odlučit će hrvatski politički narod. Jedna od opcija sdp, hdz, partneri bez umanjivanja njihova doprinosa. Mi ćemo pokušati okupiti najširu narodnu progresivnu koaliciju i ići po povjerenje za jednu narodnu vladu što smo glavom, dušom i srcem bili i htjeli biti cijelo vrijeme", objasnio je Milanović.

Ocijenio je da se zemlja nalazi "u jednom čudnom, levitirajućem stanju". "Ne znamo ni gdje smo ni kamo idemo i kad sam prije nekoliko godina govorio o slučajnoj državi, bio sam kritiziran, mada znate na što sam mislio, a sada to, na žalost, izgleda kao neka mračna stvarnost koju živimo. Ne možemo biti slučajna država i da bismo to prestali biti moramo ići na izbore što prije", poručio je Milanović.

Uvjeren je da nakon opoziva Vlade nema razloga da se odmah ne raspusti i Sabor i "prekine s ovim neredom i neradom". Iako ističe da među zastupnicima iz svih stranaka ima vrijednih i profesionalnih ljudi, Milanović smatra da im trenutne političke okolnosti ne dopuštaju da rade.

Za izbore spremni

"To se nikakvim preslagivanjem neće promijeniti. Rekoh, za izbore spremni, ili pripravni, ne sretni. Tko će dobiti, odlučit će hrvatski politički narod, jedna od opcija - SDP, HDZ, partneri. Bez umanjivanja njihova značaja, vrijednosti i doprinosa, mi ćemo pokušati okupiti najširu narodnu, progresivnu koaliciju i ići po povjerenje za jednu narodnu vladu, što smo glavom, dušom i srcem vjerujem htjeli biti i bili cijelo vrijeme", poručio je Milanović.

Replicirao mu je Mostov Miro Bulj, koji je Milanovićeve riječi o "slučajnoj državi" protumačio kao uvredu za branitelje. "Hrvatska nije slučajna država, ona je stečena u obrambenom Domovinskom ratu i ovo su ružne riječi", rekao je Bulj, na što mu je Milanović uzvratio optužbom da izvrće njegove riječi i "prodaje jeftinu muljažu".

Za opoziv premijera glasovat će i SDSS, čiji je Milorad Pupovac ocijenio kako je ovakav kraj Vlade bio neizbježan.

Oreškovićeva Vlada bez manjinske politike

Tvrdi kako je Oreškovićeva Vlada prva koja u svoj program nije integrirala manjinsku politiku. "Nije tragedija što danas imamo opoziv, ali bit će ako to ponovimo za mjesec dana ili tri mjeseca, jer Hrvatska ovu vrstu eksperimenta iz ekonomskih i političkih razloga sebi više ne smije dopustiti", rekao je Pupovac.

Dodao je i kako će SDSS "biti spreman podržati novi početak, nove politike i nove ljude".

Opoziv će podržati i drugi zastupnici nacionalnih manjina, a predsjednik njihova kluba Furio Radin ustvrdio je da je Vlada "dala krila konzervativnoj struji, nacionalistima, konzervativnim idejama u obrazovanju, diskriminaciji na osnovi spola, roda, medijskom sužavanju prostora i afirmaciji politika koje su trebale nestati 1945.".

Za ekstremističke stavove posebno je prozvao ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a Oreškoviću zamjera što je "stao na Hasanbegovićevu stranu".

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je kako se opozivom Vlade daje šansa da kurikularna reforma ide dalje, te da se u fokus politike i javnosti vrate industrija, izvoz, zapošljavanje i investicije.

"Da zaboravimo zadnjih osam mjeseci sramoćenja političkih elita, jer smo bili isključivo na naslovnicama sa političkim previranjima", rekao je Vrdoljak.

Opoziv eksperimentalne Vlade


Opoziv Tihomira Oreškovića je, ističe, u suštini opoziv "cijele eksperimentalne Vlade i njezina dva koalicijska partnera HDZ-a i Mosta". "Stoga je potpuno nebitno obrazloženje podnositelja zahtjeva koje smatram besmislenim i neistinitim", poručio je Vrdoljak.

Uvjeren je da je Vlada prouzročila paralizu države na svim razinama i teško narušila ugled Hrvatske. "Ni jedna od najavljivanih reformi nije napravljena niti pripremljena, a ona glavna kurikularna je spriječena i iz slijepo ideoloških razloga zaustavljena", rekao je.

Naglasio je da se s Oreškovićem smjenjuje i ministre Šustara i Hasanbegovića te potpredsjednika Vlade Tomislava Karamara, a za Oreškovića kaže da je u tome "kolateralna žrtva, isto kao što je bio i kolateralni premijer".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara