Milanoviću SDP-ov dug od nekoliko milijuna kuna "nešto najnormalnije"

SINOĆ je u studiju HRT-a, za vrijeme emisije Otvoreno, održana prva TV-debata između kandidata za predsjednika jedne hrvatske stranke, u ovom slučaju SDP-a.

Osim Zorana Milanovića, u debati su sudjelovali i njegovi protukandidati Davorko Vidović i Dragan Kovačević.

Na samom početku su se sva trojica kandidata složila da predsjednik stranke snosi određen dio odgovornosti za neuspjeh na parlamentarnim izborima u studenome prošle godine.

Davorko Vidović je odbacio špekulacije kako je kandidat ičije skupine nezadovoljnika. Slično je učinio i Dragan Kovačević, odbacivši navode da je ičiji igrač i rekavši kako bi "njegova pobjeda bila sigurna da iza njega stoji pet-šest lobija".

Milanović demantira telefonsku aferu; Vidović i dalje stoji iza nje, ali mu više nije toliko važna

Na pitanje o navodnom prisluškivanju razgovora s Vidovićem, predsjednik SDP-a je ponovno dao demantij. Vidović je, pak, sa svoje strane rekao da stoji iza svoje priče, ali priznao da "u Hrvatskoj postoje važniji problemi od toga".

Vidović je kao svoj glavni izborni adut naveo vlastitu zrelost, dok je Kovačević naveo kako mu je cilj u SDP-u pomiriti socijaldemokraciju s nacionalnim interesima, odnosno manje stavljati naglasak na internacionalizaciju i globalizaciju. Milanović je, pak, rekao kako će osnov njegovog programa biti dalja demokratizacija stranke, odnosno neposredno biranje predsjednika po načelu "jedan čovjek, jedan glas".

Kovačević je Milanovića optužio kako je pod njim SDP dobio najviše mandata, ali izgubio utjecaj na zbivanja u Hrvatskoj. Čelnik SDP-a je kao dokaz protiv toga naveo HDZ-ovo upiranje prstom u SDP za vrijeme učeničkih prosvjeda.

Vidović je ponovio svoje neslaganje s time da SDP koalira s HSP-om u Osijeku, navodeći ideološku inkompatibilnost dviju stranaka. S time se složio i Kovačević, rekavši kako bi bilo bolje da je SDP tek dao podršku, a ne neposredno sudjelovao u HSP-ovoj gradskoj vladi. Milanović je na sve to rekao da je riječ o autonomnoj odluci osječke organizacije te podsjetio da je SDP u Velikoj Gorici već bio napravio sličan presedan.

"Četvrt stoljeća u oporbi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačević tvrdi da će zadatak budućeg predsjednika biti pobjeda na sljedećim parlamentarnim izborima, jer bi poraz imao teške posljedice, s obzirom na "četvrt stoljeća u oporbi". Istaknuo je kako SDP ne smije čekati da HDZ čini greške, jer će, ako se tako nastavi, biti daleko teže Hrvatsku izvući iz krize jednom kada se dođe na vlast.

Milanović je na kritike o tjeranju koalicijskih partnera rekao da je SDP postao velika stranka i da se upravo radi toga protiv njega udružuju manje stranke. Kao buduće partnere je istakao građansko društvo, ali i stranke centra i lijevog centra.

Milana Bandić je Vidović opisao "osebujnim" političarom "iza kojeg stoje rezultati", a Kovačević rekao da su "ocjenu njegovog osebujnog stila na izborima dali građani". Milanović je rekao kako će Bandića podržavati "dok se god bude pridržavao zakona".

Sva tri kandidata su rekla kako bi Bandićevu gradonačelničku kandidaturu trebala podržati gradska organizacija. Vidović je dodao kako bi radi lokalnih izbora trebalo formirati stručnu stranačku agenciju za procjenu kandidata, iako pri tome treba biti oprezan jer je SDP u financijskom gubitku.

Dug od nekoliko milijuna kuna pokrit će zakon

Milanović je na to reagirao rekavši kako je SDP-ov dug od nekoliko milijuna kuna "nešto najnormalnije" što će biti pokriveno temeljem zakona, te indirektno prozvao Vidovića pozvavši na "više odgovornosti prilikom davanja takvih izjava".

Sva tri kandidata su rekla kako ne vjeruju da predsjednik Mesić ima utjecaj na zbivanja u SDP-u, a isto tako su rekli da su mu vrata SDP-a otvorena ako se nakon isteka mandata odluči postati članom njihove stranke.

Milanović je izričito rekao kako nema namjeru biti predsjednički kandidat 2010. godine, s obzirom da je previše energije uložio u svoj četverogodišnji mandat na čelu SDP-a.

Na kraju emisije su kao svojevrsno podsjećanje prikazani inserti iz sučeljavanje Ivice Račana i Ive Družića na izborima za čelništvo tadašnjeg CK SKH 1989. godine - a što je do ove večeri bila jedina televizijska debata dvojice kandidata za vodstvo jedne te iste stranke u povijesti Hrvatske televizije.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara