Idemo na nove izbore? Politolog Milardović za Index obašnjava koji su mogući scenariji

Idemo na nove izbore? Politolog Milardović za Index obašnjava koji su mogući scenariji

Foto: FAH, Screenshot HRT

NAKON što je potpredsjednik Vlade Božo Petrov jasno rekao kako MOST neće sudjelovati u preslagivanju Vlade te da se u tom slučaju ide na izbore, kontaktirali smo politologa Anđelka Milardovića koji je za Index predvidio samo dva modela koja sad mogu slijediti.

"Prvi model su prijevremeni izbori na jesen, znači najranije u listopadu, a drugi model su parlamentarni izbori koji bi se održali zajedno s lokalnim izborima iduće proljeće. Do tad bi Hrvatska mogla imati tehničku Vladu koju bi sastavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Prisjetimo se kako je ona tehničku Vladu već imala u pričuvi još dok su HDZ, MOST i SDP pregovarali tko će s kim pokušati sastaviti Vladu. Dakle, predsjednica je sad na potezu i mora postupiti po Ustavu, znači ona je ta koja će odrediti raspisivanje prijevremenih izbora", rekao je Milardović.

Kazao je kako je posve kasno nakon izjava Bože Petrova, koji kaže da MOST neće ići ni u kakvo preslagivanje Vlade, da Karamarko ne može nikako prikupiti 76 ruku u Saboru.

"To mu može uspjeti jedino ako zagrabi u bazen SDP-a, što naravno nikako nije moguće. Ovim potezima koje Karamarko vuče, očito je da će dovesti Milanovića na vlast, budući da su sad po svemu sudeći izbori jedini izlaz iz ove situacije", rekao je Milardović.

"HDZ-ovci trebaju izvršiti pritisak na Karamarka"

Tvrdi kako je Tomislav Karamarko uzrokovao ogromnu krizu te da cijelu državu, njene građane i Vladu drži kao svoje taoce.

"U sažetku, oni koji vode računa o budućnosti Vlade, trebaju dobro proučiti prednosti i nedostatke oba modela. Kao što sam rekao najveću ulogu će imati predsjednica RH, a nije isključeno da ona pogura neku tehničku vladu koja pak ne bi mogla donositi neke odluke.

Isto tako treba naglasiti da mi kao građani nemamo uvid u obveze države prema inozemstvu, kakva nam je financijska slika. Sve treba staviti na papir.

Jeftinije bi bilo napraviti izbore zajedno s lokalnim izborima, ušteda je tu velika.

No do tog trenutka, ne znam kolika bi bila šteta tolikog prolongiranja izbora. Tu je u igri čisto ekonomska dimenzija.

Ono što znam je da bi HDZ-ovci trebali izvršiti pritisak na Karamarka, da se završi ovaj kaos. Možda si HDZ-ovci time i poprave rejting, jer kao što sam rekao, ne može jedan čovjek odlučivati o cijeloj stranci, državi, svim građanima. Ne smije i ne treba držati cijelo društvo u talačkoj situaciji", zaključio je Milardović.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Index je ustvrdio da Božo Petrov ustvari ništa nije rekao.

"Izbjegao je reći je li za raspuštanje Sabora, no sad nam samo ostaje pitanje izbori u srpnju ili rujnu. Oni se sad popodne mogu već dogovoriti i raspustiti Sabor, no mislim da nije realno prije, jer svi oni vole ostati u Saboru dok god mogu.

Sad će se pokušavati prekupnja mandata, no u realnosti Vlada pada i ako se eventualno sastavi sad, ona će u rujnu opet biti bez podrške jer nikakva solidna većina nije moguća, tao da bi se onda eventualno izbori mogli održati opet u studenom", kazao je Puhovski.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara