Milardović: Hrvatsko društvo pleše iznad vulkana, nekome odgovara ova napetost

Milardović: Hrvatsko društvo pleše iznad vulkana, nekome odgovara ova napetost

Screenshot: HRT

ZBOG ideoloških podjela koje sve jačaju u hrvatskom društvu Kolinda se jučer objavila javnosti, a istu je temu jutros u HRT-ovoj radijskoj emisiji U mreži prvog komentirali su analitičari Anđelko Milardović i Ivan Rimac.

Milardović je kazao kako je sukob ideologija otvoren još u izbornoj noći onom poznatom izjavom Zorana Milanovića "mi ili oni" nakon čega dolaze različite reakcije od HDZ-a u smislu najave kulturne revolucije, najave lustracije.

"Otvorene su konfliktne linije ne samo iz 20. stoljeća već i nove. Društvo pleše iznad vulkana. Ne može ona strana koja je izgubila izbore radikalizirati u smislu lijevoga radikalizma, žala za gubitkom kulturne hegemonije, a ne može ni desna ekipa potencirati priču sa svoga diskursa.

Lijevi i desni radikalizam su "braća po materi", jedan drugog podržavaju i u tom smislu dovode u pitanje funkcioniranje liberalne demokracije i Ustava Republike Hrvatske. Prekomjerno verbalno granatiranje ne prestaje, nema nevinih aktera kad je riječ o sukobu ideologija, rekao je Milardović. Nekome doista odgovara ovaj tip napetosti", zaključio je Milardović.

Ivan Rimac tvrdi kako je upravo Kolinda kupovala ovakvom stanju u društvu.

"Dobar dio svog mandata bila je gluha. Svojim djelovanjem, svojim prešućivanjem niti štiti Ustav i dovodi zemlju u situaciju izolacije", izjavio je Rimac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara