Milijardu djece pati od siromaštva, rata ili AIDS-a

VIŠE od milijardu djece na Zemlji, to jest više od polovice djece u svijetu, "pati zbog siromaštva, rata i AIDS-a", objavio je UNICEF u izvješću u četvrtak.

"Više od milijardu djece nema zdravo i zaštićeno djetinjstvo koje garantira Konvencija iz 1989. godine o pravima djece - inače ugovor o zaštiti ljudskih prava kojeg je potpisalo najviše zemalja u svijetu", kazala je Carol Bellamy, glavna direktorica UNICEF-a.

Predstavljajući zaključke tog izvješća naslovljena "Ugroženo djetinjstvo" u londonskoj School of Economics, ocijenila je da "previše vlada olako i svjesno donosi odluke koje u praksi ne vode računa o djetinjstvu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Siromaštvo se ne ograničava samo na zemlje u razvoju, ističe UNICEF, ustvrdivši da se u 11 od 15 industrijski razvijenih zemalja "udio djece koja žive u domaćinstvima sa slabim prihodima povećao tijekom zadnjih godina".

"Gotovo polovica od 3,6 milijuna osoba ubijenih nakon 1990. godine u ratovima bila su djeca". "Djeca nisu više pošteđena već su u nekim slučajevima mete", kazala je ona, spominjući otmicu u školi u Beslanu u Sjevernoj Osetiji u rujnu 2004. godine.

AIDS je odgovoran za "15 milijuna siročadi u svijetu", zabrinuto zaključuje UNICEF.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara