Milijuni "neizbrojenih listića" ponovno dovode u sumnju ishod meksičkih predsjedničkih izbora

U UTORAK navečer je tabor Andresa Manuela Lopeza Obradora, kandidata ljevičarske stranke PRD koji je, sudeći po još uvijek neslužbenim rezultatima, poražen na nedjeljnim predsjedničkim izborima, iznio tvrdnju da je Federalni izborni institut u svoje brojke nije uključio najmanje "tri milijuna" glasačkih listića.

Većina tih listića dolazi iz udaljenih glasačkih mjesta na jugu Meksika, čije uglavnom siromašno stanovništvo podržava Obradora.

Federalni izborni institut je odmah reagirao i prebrojao oko 2,5 milijuna prethodno neizbrojenih listića. Na temelju njih je prednost koju je Felipe Calderon, kandidat vladajuće desničarske stranke PAN, imao nad Obradorom je skresana s oko 400.000 na oko 250.000 glasova.

Federalnom izbornom institutu preostaje još oko 900.000 neizbrojenih listića, što izbore još uvijek čini neizvjesnim.

Međutim, meksičke burze su i u utorak nastavile s uzlaznim trendovima, što ukazuje da su meksički poslovni krugovi - koji podržavaju pro-tržišno orijentiranog Calderona - uvjereni kako će na kraju ipak sačuvati prednost pred lijevim populistom Obradorom.

S druge strane, čak i da ponovno prebrojavanje glasova jasno ukaže na Calderonovu prednost, to ne znači kraj političke nestabilnosti. Naime, Obradorov tabor je jasno stavio do znanja da će nakon što se obavi redovno prebrojavanje, zahtijevati novo - ručno prebrojavanje svih 41 milijun palih glasova. A ako i ti rezultati ne budu dali prednost Obradoru, nastavljat će osporavati Calderonovu pobjedu zbog niza nepravilnosti na biračkim mjestima i u drugim segmentima izbornog procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz te najave dolaze sve glasnije prijetnje ljevičara da će, ako ne budu mogli Obradorovu pobjedu ishoditi kroz izborna povjerenstva i sudove, to pokušati kroz ulične prosvjede, a neki krugovi čak spominju i "revoluciju".

Meksički ljevičari imaju razloga sumnjati u izborne namještaljke, barem ako je suditi po predsjedničkim izborima 1988. godine kada je nezavisni lijevi kandidat Cuathemoc Cardenas na početku prebrojavanja glasova imao prednost nad kandidatom dotada vladajuće i neprikosnovene stranke PRI.

Međutim, tijekom prebrojavanja je došlo do nikada objašnjenog "pada računalnog sustava", te je prebrojavanje prekinuto, da bi kasnije PRI-jev kandidat Carlos Salinas bio proglašen pobjednikom izbora.

Čak i promatrači koji drže da je Obrador izgubio iskazuju bojazan da Meksiko čeka repriza postizborne drame koja je uslijedila na Floridi nakon američkih predsjedničkih izbora 2000. godine. A još je veća bojazan da bi mase siromašnih Meksikanaca - dodatno radikaliziranih Obradorovom retorikom - mogle tu dramu učiniti krvavijom od one koja se zbila sjeverno od Rio Grande.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara