UŽASNI UVJETI Milijuni Sirijaca se smrzavaju zbog ISIS-ovog uništenja Inina postrojenja

UŽASNI UVJETI Milijuni Sirijaca se smrzavaju zbog ISIS-ovog uništenja Inina postrojenja

Foto: Screenshot Twitter

MILIJUNI Sirijaca su se suočili sa smrzavajućim uvjetima, nakon što su ostali bez grijanja i vode zbog ISIS-ovog uništenja plinskog postrojenja INA-e u Palmiri.

Ekstremistička grupa je objavila snimku u kojem prikazuju eksploziju Hayan pogona, pokraj Palmire u istočnoj provinciji kod Homsa. Hayan pogon je inače najveći opskrbljivač plina za Siriju.

Kao što je vidljivo na službenim stranicama INA-e, u bloku Hayan vršila su se istraživanja (završena 2007. godine) koja su dovela do šest otkrića plina i nafte (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur).

ISIS-ova sabotaža pogoršana zimskim uvjetima

Napad, kojim se odsjeklo slanje zaliha prema Damasku i drugim područjima, bio je užasavajuće dobro tempiran s hladnim nevremenom koje je pomelo zemlju.

Sirijski meteorološki odjel je jučer rekao kako će temperature pasti četiri stupnja ispod zimskog prosjeka, do 2°C, sa snježnim oborinama na višim predjelima.

ISIS-ova sabotaža nastavlja LCF-ovu (ogranak al-Kaide) kontaminaciju zaliha vode s dizelskim gorivom za 5.5 milijuna ljudi u Damasku i oko njega, piše Morning Star.

Užasni uvjeti

Stanovnici su prisiljeni oslanjati se na tankerske dostave vode u uvjetima koje je UN-ov poslanik Jan Egeland nazvao ratnim zločinom, iako je dodao kako nije posve jasno je li problem s vodom nastupio zbog pobunjeničke sabotaže ili bombardiranja koje je izvela sirijska vojska.

U nedjelju su sirijske snage napravile značajan pomak protiv LCF-a u dolini Barada, koja je izvor vode za glavni grad.

LCF i ISIS su isključeni iz novogodišnjeg primirja kojeg su ispregovarale Rusija i Turska, ali to svejedno nije spriječilo Ankaru da optuži Damask za prekid primirja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara