Milinović: Hrvatska će među prvima imati cjepivo protiv svinjske gripe

Milinović: Hrvatska će među prvima imati cjepivo protiv svinjske gripe

HRVATSKA se ne treba bojati virusa svinjske gripe, a novo cjepivo protiv H1N1 virusa imat ćemo među prvima, poručio je ministar zdravstva Darko Milinović.

"Hrvatska se svrstava u red vodećih zemljama po pripremljenosti za eventualnu pandemiju", kazao je Milinović u intervjuu za Večernji list te dodao kako Hrvatska ima 800 tisuća doza antivirusnih lijekova, te 15.000 istih za djecu, što je svrstava u zemlje koje navedenim cjepivima pokrivaju minimalno deset posto stanovništva, što je i preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Francuska i Švicarska, primjerice, pokrivaju čak 50 posto populacije spomenutim cjepivima.

Milinović je istaknuo kako se hrvatskom Imunološkom zavodu pruža mogućnost participacije u finalizaciji izrade antivirusnog cjepiva za svinjsku gripu, a time i mogućnost da postanemo i jedna od prvih zemalja koja bi dobila to cjepivo kad ono stigne na tržište.

Zdravstvo spremno i za 6. stupanj upozorenja

"Lijek će dobiti svi kojima je potreban, bez obzira na to što i gdje rade. U ovoj fazi 5. stupnja pripravnosti, prema protokolu, svi na koje se sumnja da su se mogli zaraziti virusom nove gripe jer su se vratili iz rizičnih zemalja moraju biti hospitalizirani do konačne dijagnoze", rekao je Milinović odgovarajući na pitanje hoće li se lijekovi prvo davati političarima.

Ministar je dodao kako je naša zdravstvena služba spremna i za šesti, posljednji stupanj upozorenja, kazavši kako bi u slučaju velike epidemije karantena počela u domovima, pod nadzorom zdravstvenog sustava, dok bi u bolnicama bili samo najteži slučajevi, a tamo su već osigurane sobe za izolaciju.

Nove žrtve svinjske gripe u Meksiku, zaražene svinje u Kanadi

U Meksiku je danas potvrđeno 19 smrtnih slučajeva od virusa svinjske gripe H1N1, no tamošnje vlasti tvrde kako se širenje virusa stabiliziralo te pozivaju ostale zemlje na fer tretman prema njihovim državljanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj zemalja u kojima je virus službeno potvrđen, isto tako se podigao, sad na 18 zemalja širom svijeta. Meksički ministar zdravstva, Jose Angel Cordova, kazao je kako se čini da širenje virusa u toj zemlji jenjava. "Svakog dana vidimo sve manje ozbiljnih slučajeva te sukladno s tim opada i smrtnost", izjavio je Cordova medijima, a prenosi BBC.

Jučer je tako broj smrtnih slučajeva u Meksiku, za koje se sumnja da su uzrokovani svinjskom gripom, smanjio za čak 75, na 101, nakon što su pristigli novi uzorci testiranja. Meksička ministrica vanjskih poslova Patricia Espinosa kritizirala je pet zemalja zbog obustave letova prema Meksiku, Kinu, Peru, Argentinu, Kubu i Ekvador.

Upozorila je Meksikance da ne putuju u Kinu, koja je u tri svoja grada nekolicinu Meksikanaca stavila u karantenu zajedno s drugim osobama, a jedan od takvih slučajeva jest izolacija 300 gostiju i osoblja hotela u Hong Kongu, zbog 25-godišnjeg gosta iz Meksika, kod kojeg je potvrđen virus H1N1.

Svinje zarazio farmer

Kanadske vlasti objavile su kako je stado svinja na jednoj farmi u toj zemlji zaraženo virusom H1N1, vjerojatno od farmera koji se nedavno vratio s puta iz Meksika. Tamošnje vlasti ističu kako to ne predstavlja prijetnju opskrbe hranom u Kanadi.

Južna Koreja, Italija i Irska, jučer su postale su najnovije zemlje u kojima je potvrđena svinjska gripa, dok je više od 600 osoba zaraženo tim virusom na globalnoj razini. Isto tako, Benin je postao druga afrička država u kojoj je potvrđen slučaj svinjske gripe. Prenošenje s osobe na osobu potvrđeno u šest zemalja, no za razliku od Meksika, svi slučajevi zaraze u svijetu nisu toliko ozbiljni.

Svjetska zdravstvena organizacija je nedavno priopćila kako zasad nema potrebe za uvođenjem putničkih restrikcija na interkontinentalnim linijama, ali unatoč tome pojedine su zračne kompanije privremeno obustavile svoje letove prema Meksiku zbog straha od zaraze.

Spomenuto dizanje razine opasnosti na šesti stupanj uvest će se tek nakon što se dokaže širenje virusa van područja Sjeverne Amerike. Stručnjaci smatraju da je to vrlo izvjesno, ali se "moramo nadati da do toga neće doći".

B.V.
Foto: Index(Arhiva)/AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara