Milinović potrošio stotine tisuća eura na cjepivo koje nitko ne želi

Tekst: P.V.
Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

NOVARTISOVO cjepivo protiv svinjske gripe dugo je Darko Milinović najavljivao kao spasonosni preparat, ali ministar zdravstva izgubio je bitku s lošim publicitetom. Prve doze cjepiva u Hrvatsku su stigle prošli tjedan, ali broj onih koji se žele cijepiti toliko je mizeran da već sada možemo prilično sigurno ustvrditi kako se radi o propaloj investiciji.

Hrvatska vlada je za 140.000 doza cjepiva, koliko je stiglo u prvoj pošiljci, platila 840.000 eura. Jedna bočica cjepiva košta 60 eura, a mnoge od tih bočica završit će - u smeću! Jedna bočica, naime, sadržava 10 doza cjepiva, ali liječnici se nalaze u situaciji da ih nemaju priliku sve iskoristiti. Nakon što se bočica otvori, njen rok trajanja je samo 24 sata, nakon čega cjepivo postaje neupotrebljivo.

A pacijenata nema "ni za lijek". Protiv svinjske gripe u Hrvatskoj se dosad cijepilo tek stotinjak ljudi, a strah u kosti nisu im utjerali samo medijski izvještaji o neprovjerenom i nedovoljno testiranom cjepivu i loše poruke iz svjetskih zemalja u kojima su ljudi umirali od nuspojava nakon cijepljenja. Pripomogao je i sam ministar Milinović, koji je odlučio da svi koji primaju cjepivo moraju potpisati da se cijepe na vlastitu odgovornost!

Potpis na tom zlokobnom komadu papira, tumači Milinović, nije potreban zato što je cjepivo opasno, već zato što Ministarstvo zdravstva želi imati evidenciju tko ga je sve primio. Ali za takva objašnjenja sad je prekasno, Milinović je izgubio povjerenje građana među kojima mnogi vjeruju da je sigurnije riskirati sa svinjskom gripom nego se podvrgavati cjepivu koje nosi statistički jednake šanse od komplikacija.

Milinović se nada kako će građane "dodatnom edukacijom" privući u Domove zdravlja i liječničke ordinacije, ali za sada u tome nema uspjeha. Strah od cjepiva je jači od straha od svinjske gripe, a najveću krivnju za to snosi upravo ministar zdravstva. Koji će, kako sada stvari stoje, u skoroj budućnosti morati objašnjavati zašto je potrošio stotine tisuća eura na cjepivo koje nitko ne želi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara