Milinović poziva sve građane da se cijepe protiv svinjske gripe

Tekst: P.V.
Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

CJEPIVO protiv svinjske gripe danas mogu primiti svi građani, priopćio je ministar zdravstva Darko Milinović. Do sada su se za cijepljenje mogli prijaviti samo pripadnici rizične skupine, ali to se pretvorio u fijasko. Među hrvatskim građanima strah od cjepiva veći je nego strah od same gripe, za što je dobrim dijelom zaslužan i Milinović koji je uveo odredbu da svaki građanin mora svojim postupkom pristati na cijepljenje, čime se ministar ograđuje od mogućih nuspojava cjepiva.

No, time je postignut kontra-efekt pa su velike količine skupog cjepiva, na koje će ukupno biti potrošeno 70 milijuna kuna. Hrvatska je, naime, naručila čak 1,5 milijuna doza cjepiva, iako u njega sumnjaju mnogi liječnici, a imunolog dr. Srećko Sladoljev čak je dobio otkaz u Imunološkom zavodu zato što se usudio javno reći da je Novartisovo cjepivo koje je Hrvatska kupila loše i nedovoljno testirano.

Iz Milinovićevog ministarstva to pokušavaju demantirati: "Naglašavamo kako su dosadašnja iskustva s novim cjepivom u Europi i svijetu pokazala  da je cjepivo sigurno, te ovom prilikom Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Stožer pozivaju sve građane da se jave obiteljskim liječnicima kako bi se cijepili protiv nove gripe, kao najboljem načinu zaštite od ove bolesti".

No, očito da ministar zdravstva nije baš najbolje upoznat s "iskustvima u Europi i svijetu". Nekoliko je zemalja prijavilo loša iskustva sa cjepivom, bilo je i smrtnih slučajeva, a najgore je prošla Švedska u kojoj su nakon cijepljenja umrle čak četiri osobe, a više od tisuću ih se tužilo na nuspojave. Među njima je i 200 medicinskih sestara, koje su nakon cijepljenja nekoliko dana bile prikovane za krevet zbog glavobolja, boli u želucu, malaksalosti, vrućice, mučnine...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara