Istraga protiv banke koja je Miloradu Dodiku odobrila sumnjivi kredit

Istraga protiv banke koja je Miloradu Dodiku odobrila sumnjivi kredit

Foto: FAH

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak kako je otvorilo istragu protiv "Pavlović International Banke" iz Bijeljine koja se dovodi u vezu s dodjelom sumnjivog kredita sadašnjem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Iz sjedišta ovog tužiteljstva u Sarajevu objavljeno je kako su po nalogu njegova Odjela za organizirani i gospodarski kriminal i korupciju tijekom dana pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli u središnjicu Pavlović banke gdje pretražuju i oduzimaju dokumentaciju.
"Pretrage se provode u okviru istrage Tužiteljstva BiH u svezi s kaznenim djelima financijskog kriminala", stoji u priopćenju uz naznaku kako u ovom trenuku ne mogu dati više informacija.
Tužiteljstvo BiH nije izravno spomenulo Dodika no u studenom 2015. Srpska demokratska stranka (SDS) koja je u oporbi u Republici Srpskoj podnijela je kaznenu prijavu protiv aktualnog entitetskog predsjednika povezujući je baš s Pavlović bankom.
Kazneno su prijavili i vlasnika bijeljinske banke Slobodana Pavlovića, njezina direktora Petra Lazovića te još pet osoba uključujući ravnateljicu Agencije za bankarstvo RS Slavicu Injac.

Koristili utjecaj?

"Postoje osnovane sumnje da su te osobe koristeći svoj utjecaj, javnu funkciju i značajna novčana sredstva izvršile kaznena djela tako što su Miloradu Dodiku kada je on bio predsjednik vlade RS-a u 2008. omogućile primanje novčanih sredstava od 1.468.373,00 konvertibilnih maraka po osnovi navodnog kredita, kao i da su za račun Milorada Dodika taj navodni kredit otplaćivali u zamjenu za određene protuusluge", izjavio je 18. studenog predsjednik SDS-a Mladen Bosić prenoseći novinarima sadržaj kaznene prijave.

Prijava se zapravo odnosi na aferu kupnje luksuzne vile u elitnom beogradskom naselju Dedinje koju je Dodik platio čak 850 tisuća eura. U toj vili nikada nije živio a iznajmio ju je veleposlanstvu Izraela u Srbiji.

Dodik je kuću kupio u svibnju 2007. godine na temelju ugovora sa Komercijalnom bankom iz Beograda u kojemu je navedena cijena od 850 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o kući površine od 341 četvorni metar uz garažu od 45 m2 i pomoćne prostorije od 63 m2.

Dodik je prije potpisivanja ugovora 3. ožujka 2007.  platio predujam u iznosu od 100 tisuća eura a na dan ovjere ugovora o kupoprodaji 16. svibnja  2007. platio je preostali iznos od 750 tisuća eura.

Iz SDS-a tvrde kako postoje dokazi da je on cjelokupni iznos isplatio u gotovom novcu. Nakon što je ta informacija dospjela u javnost Dodik je navodno od Pavlović banke 2008. ishodio kredit koji je antidatiran kako bi bio prikazan kao pokriće novca kojim je kuća kupljena.

Sumnjiva kupnja kuće

U kaznenoj prijavi stoji kako je u isto vrijeme Slobodan Pavlović došao do vrijedne nekretnine u središtu Banja Luke koju je kupio ispod tržišne cijene i u nju smjestio filijalu svoje banke što bi mogao biti slučaj korupcije.

U prijavi se spominje i ime stanovitog Radomira Jovanovića za kojega je utvrđeno kako je do 2010. svakog mjeseca u Dodikovo ime uplaćivao rate kredita koje su iznosile oko 9,5 tisuća eura.

Sumnjiva kupnja kuće u Beogradu tek je jedna od afera koje oporba stavlja na teret Dodiku. On je sve takve optužbe do sada odlučno odbacivao a za kupnju kuće na Dedinju tvrdio je kako je potpuno transparetna te kako ju je realizirao kreditom čije rate otplaćuje najmom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara