Milošević: Pobjedom HDZ-a došlo je do masovnih otpuštanja, mučenja i ubojstava Srba

HAAŠKI optuženik Slobodan Milošević nastavio je u utorak protuispitivanje ključnog svjedoka za hrvatski dio suđenja, iskoristivši najveći dio vremena za pokušaje diskreditiranja svjedoka i za iznošenje svoje interpretacije uzroka rata u Hrvatskoj.

Zaštićeni svjedok C-061, ključni svjedok tužiteljstva koji je početkom devedesetih obnašao najviše dužnosti u tijelima vlasti pobunjenih hrvatskih Srba, svjedočio je deveti dan u procesu protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).

Milošević je veći dio otvorenog dijela suđenja iskoristio kako bi pokušao dokazati ugroženost hrvatskih Srba nakon demokratskih izbora u proljeće 1990. godine u kojima je na vlast u Hrvatskoj došao HDZ.

Predsjednik sudskog vijeća Richard May često ga je prekidao, upozoravajući ga da prestane držati političke govore i da postavlja konkretna pitanja svjedoku.

´Nije li pobjedom HDZ-a na izborima počela izrazita antisrpska kampanja koja je dolazila do izražaja na ulicama, radnim mjestima ... došlo je do masovnih otpuštanja, mučenja i ubojstava?´, rekao je Milošević.

´To je bila politika HDZ-a da se Hrvatska definira kao nacionalna država hrvatskog naroda u kojoj bi Srbi bili nacionalna manjina. To su srpski političari doživljavali kao antisrpsku politiku ... Ne znam o kojim je ubojstvima riječ´, rekao je svjedok C-061, dodajući da se ubojstava Srba 1990. ne sjeća.

Nije li politika hrvatske vlade bila, ´ne samo nacionalistička, već i fašistička´, upitao je Milošević.

´To je bila vaša terminologija koju smo mi usvojili u to vrijeme´, rekao je C-061, koji svjedoči uz skrivanje lika i izobličenje glasa.

´U to je vrijeme bilo razgovora s hrvatskom vladom o kulturnoj autonomiji ... ali to nikad nije realizirano zbog eskalacije sukoba koju ste vi izazvali´, dodao je svjedok.

Milošević je svojim pitanjima također želio implicirati da je Hrvatska krivotvorila popis stanovištva 1991. godine.

On je rekao da je prema službenom popisu u Hrvatskoj živjelo 581 tisuća Srba, dok je na referendum koji su organizirali Srbi u Hrvatskoj izašlo 570 tisuća punoljetnih osoba, što bi značilo da je u Hrvatskoj živjelo puno više Srba nego što se službeno priznavalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Na to izjašnjavanje izašli su Srbi iz Hrvatske, ali i iz Srbije, Francuske i drugih zemalja. Nije bila pouzdana tehnička provedba tog izjašnjavanja, a pojavile su se i sumnje da su se neki dva puta izjašnjavali´, kazao je zaštićeni svjedok, bivši visoki dužnosnik srpske paradržave u Hrvatskoj.

´Da li vi to optužujete Srpsko nacionalno vijeće za falsificiranje rezultata referenduma?´, upitao je Milošević. ´Ja sam se pred ovim sudom zakleo da ću govoriti istinu. Ovdje govorim prema svojim saznanjima´, rekao je C-061.

Milošević je pokušao diskreditirati svjedoka tvrdnjama da je pronevjerio gotovo 170.000 dolara koje su građanima tzv. Krajine donirali Srbi iz dijaspore.

´Predstavnici dijaspore tvrde da su taj novac, točno 169.417 dolara, predali osobno vama, a da taj novac nikad nije nitko vidio´, kazao je Milošević. ´Nikad nisam dobio taj novac´, kazao je svjedok.

´Sjećate li se da je protiv vas vođena istraga zbog utaje novca, da je vođen postupak protiv vas, a inspektor Vladimir Velebit koji je vodio istragu ubijen je negdje na području Krajine?´, upitao je Milošević svjedoka. ´Ne sjećam se´, odgovorio je on.

Milošević je isto tako citirao i deklaraciju hrvatskih Srba donesenu u srpnju 1990. godine u Srbu.

On je svjedoka pitao slaže li se još uvijek sa stajalištima iznesenim u toj deklaraciji, prema kojima Srbi u Hrvatskoj, koji su u ustavu nekadašnje SRH bili tretirani kao konstitutivan narod, imaju pravo na samoopredjeljenje i ostanak u Jugoslaviji?

´U to sam se vrijeme slagao. Danas su druge političke okolnosti, drugo iskustvo. Tada je to bilo dobro, ali je bilo puno zloupotreba ... Pravo na samoopredjeljenje je trebalo iskoristiti u okviru republika i ne bi bilo rata´, rekao je svjedok.

On je naglasio da je to bio ´predmet političkog sukoba predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj i hrvatske vlade´.

´U taj ste se sukob vi umiješali na način o kojem sam već govorio´, rekao je C-061.

Svjedočenje C-061, zbog čijeg je iskaza tužiteljstvo odustalo od 14 drugih svjedoka, zatvarano je u utorak za javnost nekoliko puta kako bi se zaštitio njegov identitet. Tijekom unakrsnog ispitivanja Milošević je svjedoka, kao i proteklih dana, nekoliko puta ironično oslovio sa ´gospodine Kroacija 61´.

Protuispitivanje svjedoka C-061 u procesu protiv Miloševića trebalo bi biti nastavljeno u srijedu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara